Инж. Любомир Спасов: Инвестицията ни в газови когенератори е правилният път за развитие на “Топлофикация – Перник”

Днес разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация – Перник“ инж. Любомир Спасов.

-Инж. Спасов, аварията на вашето шламохранилище преди 2 месеца взриви перничани. Случката беше дълго време основна тема на разговор за всички в града. До къде стигнахте със справянето с последствията от случилото се?

-Както още тогава обявихме, ще рекултивираме шламохранилището и планът ни е да построим ново.

-До къде сте с „ремонта“ на старото?

-Продължителните дъждове забавиха плановете ни и не позволиха достатъчно бързо да финализираме работата, но се надявам на по-дълги сухи периоди през настоящия и следващия месец, за да приключим. До седмица се очаква да доведем до край възстановяването на стадиона в квартал „Калкас“, който беше засегнат.

-А новото шламохранилище? Къде ще бъде и какви са плановете ви за него?

-Както обявихме, то ще се намира в „Кудин дол“. От години искахме да започнем работа по него, но началото на строителните дейности бе многократно отлагано заради обжалване от страна на гражданска организация. За съжаление, тази неприятна авария беше разковничето, което накара институциите да ускорят процеса и едва след нея получихме зелена светлина за изграждането на новото съоръжение.

-Кога ще можете да го използвате?

-Ако всичко се реализира според заложения график, би трябвало да влезе в експлоатация от есента.

-Това лято ще правите ли други ремонти?

-Планирали сме сериозна програма за рехабилитация на топлопреносната мрежа, благодарение на изпълнението и ще се подготвим по най-добрия начин за зимния сезон.

-Говори се, че планирате да преминете изцяло на природен газ. Вярно ли е?

-Не точно. Обявихме, че благодарение на закупените от нас 3 когенератора, ще започнем да произвеждаме енергия и от природен газ. Планът ни е от следващото лято да е възможно извън отоплителния сезон, да работим изцяло на природен газ.

-Защо взехте това решение?

-Стремежът ни е да превърнем „Топлофикация – Перник“ в зелен производител на електрическа и топлинна енергия. Европейският съюз налага постепенно ликвидиране на въглищния сектор. Необходимо е постепенно да заменим изкопаемото гориво с други, които са по-екологични и се толерират от Европа.

-В тази връзка природният газ ли е бъдещето за Топлофикация Перник?

-Не само. Надеждата ни е въвеждането на природния газ в енергийния микс да ни позволи да осъществим прехода към 100% чисто производство на енергия. За момента сме заложили и биомасата като едно от основните горива, с които да заместим въглищата. В бъдеще искаме да приложим още алтернативи. В Европа разпалено се говори напоследък и за водород, но всичко за сега е на етап идеи. Реализацията на Зелената сделка е нашата надежда.

-Струва ни се, че „Зелената сделка“ предизвиква много дискусии. Как смятате, че държавата реагира на натиска от страна на Европа за премахване на въглищния сектор изцяло?

-Държавата започва да работи усилено по темата. Направи ми впечатление сключеното в средата на юни Национално тристранно споразумение между Правителството и социални партньори. В него са включени и национално представителните организации на работодателите и работниците. В споразумението е заложен като основен акцент в областта на енергетиката създаването на предпоставки за едновременното постигане на енергийна сигурност, ускорено икономическо развитие и социална справедливост. Като това трябва да се случи неизменно заедно с подобряване на влиянието върху околната среда. Задължително е да се вземе предвид подготовката и на отделен план, който да регламентира работата на въглищните централи поне следващите 5 години. Важно е извършването на анализ на възможностите за осъществяване на плавна енергийна трансформация в дългосрочен план.

Направи ми впечатление, че като приоритет в Националното тристранно споразумение е заложено и проучването на възможностите за изграждане на паро-газови централи, което означава, че нашата инвестиция в газови когенератори е правилният път на развитие и за Топлофикация Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *