Инж. Илиев: Понижението на температурата в дома с 1 градус ще доведе до 6% икономия на енергия

Не поставяйте завеси, предмети и мебели непосредствено пред радиаторите, защото затрудняват отоплението на помещението и „заблуждават“ топлинните разпределители“, съветва шефът на ТЕЦ-Бургас

– Здравейте, г-н Илиев. Събрали сме някои от най-често задаваните потребителски въпроси по отношение на услугата „битова гореща вода“, а някои от тях са за централното отопление.

-Здравейте! С радост ще отговоря на всички въпроси. Надявам се след този разговор по-голямата част от потребителите на „битова гореща вода“ и „централно отопление“ да са намерили отговор на техните питания. Ще се опитам да отговарям максимално ясно и да внеса повече яснота по засягащите ги теми.

Много от потребителите не разбират защо цената за подгряване на вода е различна за отделните сгради?

– Във всяка абонатна станция работи топломер, който отчита количеството изразходваната топлинна енергия от присъединените жилища към нея. Количеството изразходвана топлинна енергия във всяка абонатна станция е различно, влияние оказват специфични фактори. От значение е каква част от абонатите използват битова гореща вода т.е. не използват бойлер или друг уред за подгряване на водата. От процента им зависи количеството топлинна енергия, която се изразходва при преноса по инсталацията. Фактор, който определя цената, е и качеството на изолацията на инсталацията. Мога да посоча смесването на студена и гореща вода при неправилно свързани бойлери, като още една причина, която е решаваща за цената. Не бива да забравяме и важността на фактори като наличност на неизправни водомери и кражби. Разпределението на общата консумирана топлинна енергия между потребителите се извършва от търговец за дялово разпределение.

Как потребителите могат да разберат колко точно плащат за един кубик топла вода?

Цената за 1 кубичен метър битова гореща вода за даден месец ще получите от фирмата, извършваща дялово разпределение на топлинната енергия на Вашата абонатна станция.

Защо потребителите, които използват единствено топла вода, трябва да заплащат такси?

Ако жилището е присъединено към система за дялово разпределение на топлинна енергия, то е неизменна част от инсталацията. Съгласно действащото българско законодателство тази услуга е възмездна и следва да се заплаща. Често дискутирана е т.нар. „такса сградна инсталация“. Накратко, през нашия дом преминават тръби, които, макар и в малка степен, го затоплят, дори и да нямаме радиатори. За споменатото затопляне е необходимо да заплащаме „такса сградна инсталация“.

Това беше и следващият ни въпрос, но частично ни отговорихте. Такса „сградна инсталация“ регламентирана ли е в законодателството?

Такса „сградна инсталация“ е дефинирана в Закона за енергетиката. Отоплителни тела са не само глидерните отоплителни тела, плоските отоплителни тела и конвекторните, сред тях са и тръбните отоплителни тела и щранг лирите, за това законът регламентира да се заплаща и за това, че те преминават през нашия дом и топлят.

С нас се свърза потребител със следния казус. През миналия отоплителен сезон е използвал централно отопление в своя апартамент, но няколко месеца е бил в чужбина и в средата на отоплителния сезон се връща в жилището си и желае да се отоплява. Необходимо ли е да предприеме някакво допълнително действие?

Радиаторите му е трябвало да бъдат с отворени вентили по време на запълването на вътрешно отоплителната инсталация на сградата, в която се намира апартаментът му. Това се извършва преди началото на всеки отоплителен сезон. Предвид ситуацията, в която вероятно това не е е случило, неговите радиатори най-вероятно не са обезвъдушени.

Обезвъдушаването трябва да се извърши от специалисти. Съветът ми е лицето да се обърне към наш служител, който да насрочи час за посещение на представители на нашия екип, които да извършат безопасно обезвъздушаването.

Един от най-често срещаните проблеми, за които алармират потребителите, е че температурата на топлата вода е недостатъчна и радиаторите не достигат необходимата температура, дори и вентилите да са на максимална степен. Какво е решението?

-Подобни проблеми почти винаги са причинени от индивидуални проблеми в абонатните станции на конкретния адрес. Съветът ми е отново клиентите да се обърнат към нас и да уговорят ден и час, в който квалифицирани служители да посетят адреса и да определят причината за ниската температура.

-Какви съвети ще дадете на абонатите да намалят сметките си за парно?

– Винаги повтарям едно и също. Не поставяйте завеси, предмети и мебели непосредствено пред радиаторите, защото затрудняват отоплението на помещението и „заблуждават“ топлинните разпределители. Препоръчвам на всички да държат термостатичните вентили на средно положение, за да постигат икономии. Понижението на температурата в дома с 1 градус, ще доведе до 6% икономия на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *