Имунитетът след преболедуване на COVID-19 не трае дълго

Представител на СЗО предупреди да не очакваме скоро ваксина срещу вируса

Представител на Световната здравна организация предупреди, че скоро може да не бъде разработена ваксина срещу COVID-19 .Човечеството ще трябва да живее със заплахата от коронавирус и съответно да се адаптира, защото няма гаранция, че ваксина може да бъде успешно разработена, заяви Дейвид Набаро, професор по глобално здраве в Империал Колидж, Лондон, и представител на СЗО във Великобритания.

„Някои вируси са много, много трудни, що се отнася до разработването на ваксина – така че в обозримо бъдеще ще трябва да намерим начини да продължим живота си с този вирус като постоянна заплаха. Това означава изолиране на онези, които показват признаци на заболяването, както и техните контакти. По-възрастните хора ще трябва да бъдат защитени. Освен това ще трябва да се осигури капацитет на болниците за справяне със случаите. Това ще бъде новото нормално за всички нас“, обяснява той пред „Обзървър“, цитиран от БГНЕС.

„От други коронавируси, които заразяват хора и животни, знаем, че естественият имунитет не е много дълготраен. Затова мисля, че е вероятно, ако някой е бил инфектиран, отново да се инфектира с вируса в бъдеще“. Това разяснява от своя страна проф. Сара Гилбърт от Оксфордския университет в интервю за Би Би Си. Тя ръководи екип от учени във Великобритания, които се надяват да започнат клинични тествания на ваксина срещу COVID-19 в края на другата седмица.

По нейни думи е различно дали си получил имунитет към вируса, след като си го преболедувал, или чрез ваксина. „Коронавирусът е много добър в това да не остава в паметта на имунната система, но ние не използваме самия COVID-19 за ваксината, а друг вирус. По този начин имунната памет реагира по-силно през по-дълъг период от време“, уточнява проф. Гилбърт и допълва, че имунитетът вследствие на ваксина може да трае по-дълго, отколкото естествения имунитет – поне година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *