„Има такъв народ“ вече има кмет – на Благоевград

Илко Стоянов спечели балотажа срещу подкрепения от БСП Румен Томов

Илко Стоянов от „Има такъв народ“ (ИТН) е новият кмет на Благоевград. Той спечели днешния балотаж срещу подкрепения от БСП Румен Томов. Крайни резултати все още не са обявени, но преброяването категорично сочи за победител представителя на партията на Слави Трифонов. При 70% обработени протоколи резултатът е 58% на 42% в полза на Стоянов. Самия той вече отвори шампанското и написа в социалните мрежи: „Благодаря, Благоевград, за това, че избрахте бъдещето и развитието! За мен е чест и привилегия да бъда избран за ваш кмет! Но това доверие е и голяма отговорност, защото аз ще бъда първия кмет на промяната! От днес нататък, както обещавах през цялата предизборна кампания, вие ще имате един почтен кмет, който ще работи заедно с гражданите за едно новото начало! Поклон!“, написа Стоянов в социалните мрежи.

Избирателната активност на балотажа бе 28.4%. Стоянов е юрист по образование. Той ще управлява около две години и половина до редовните избори през 2023 г.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разтълкува резултата като коалиция срещу БСП. Тя написа във „Фейсбук“: Благодаря на всички, които работиха за нашия кандидат в Благоевград – Румен Томов и на всички, които го подкрепиха. Както предупредихме, промяната се оказа подмяна. ИТН и „Изправи се! Мутри вън!“ се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград и заедно избраха бившия им заместник-кмет за градоначалник. Вместо да „изчегъртат “ модела, го връщат на власт. Ние продължаваме последователно и принципно да се борим с този модел за истинска промяна. (Б.а.: „Изправи се. Мутри вън!“ подкрепиха Стоянов още преди първи тур, а на него отпадна кандидата на ГЕРБ Андон Тодоров; самият Стоянов бе зам.-кмет на Петрич в мандата на ГЕРБ).

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ обаче бе невъзмутима: „Промяната е необратима и след седмица идва навсякъде!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *