Skip to content

Изходният код не дава права върху машините, това не е PIN код

Активното експлоатиране на тези глупости продължава да повдига въпроса дали връщането на хартията е само, за да се даде възможност за други методи за гласуване

 

Продължават да се трупат „опорните точки“ на хартиеното мнозинство, затова ето още пет и тяхното опровержение.

– Разминаванията в машинния протокол и преброените разписки са много малко (в 20-тина секции при общо 10 хиляди). Тези разминавания все още не са проверени от ЦИК чрез повторно броене на разписки. За минали избори също е имало разминавания и винаги се е оказвало, че са човешка грешка при броенето. Т.е. развяването на такива секции от трибуната е просто пропагандно упражнение.

– Няма кодове. Има „изходен код“. Той описва какво прави машината, за да отчете и прибави гласовете в протокола (както и още доста неща, проверки на флашките, подписване на протоколи, записване в журнал на събитията и т.н.). Изходният код не дава права върху машините, това не е PIN код (с PIN код също не се получава достъп, просто се статтира и приключва изборния ден).

– Кодът е предоставян за преглед на партиите, заявили желание. Имаше три партии (коалиции), заявили такова желание. ДБ, ПП и ГЕРБ. Имаше няколко срещи, на които се обсъждаха различни части от процеса. На последната, на която беше даден достъп до кода, отидох само аз. Пак казвам – достъпът не дава възможност да се „пипа“ нищо. Все едно като ви дам чертежите на апартамента ми, да можете отдалечено да ми остъклите терасата. Както при чертежите има процес на строителство, който ги превръща в реален обект, така при кода има процес на компилация, който го превръща в изпълним софтуер, който се подписва от ЦИК (с ключ който само те имат) и се инсталира на машините.

– Машините не могат да се управляват дистанционно, като така е и по спецификация и е установено в доклад на МЕУ, БИС и БИМ (преди това, на всики избори има такъв доклад на ДАЕУ, БИС и БИМ). Нито има включени адаптери за отдалечена комуникация, нито нещо обработва такава комуникация, дори да бяха включени (защото да, има ги на платката).

– Флашките никак не са вълшебни. На тях има файл с протокола, който е електронно подписан със смарткартата на секционната комисия, което значи, че никой не може да го променя. В началото на изборния ден машината отпечатва нулев протокол, за да проверят членовете на СИК дали флашката наистина е празна.

Активното експлоатиране на тези глупости, според мен с ясното съзнание, че са глупости, продължава да повдига въпроса дали връщането на хартията е само, за да се даде възможност за други методи за гласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *