Изправи се! Мутри вън: Над 20 вида нарушения само час след началото на изборите

Купуване на гласове, забранени печати върху разписки от машинно гласуване, късно отворени секции са първите изборни нарушения

 

Само за първия час на изборния ден в офиса и платформите за сигнали на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ са получени сигнали за над 20 вида нарушения на изборния процес.

Избирателни секции не са били отворени навреме в 7:00 часа. Коалицията, която участва в изборите, е получила такива сигнали за секция 63 в 121 средно училище в столичния район „Триадица“ (23 МИР), както и в секция 85, отново в столичния район „Триадица“. Сигнали за неотворени навреме секции има и от Плевен.

В област Плевен (МИР 15) не са допускани застъпници и представители на коалицията да се регистрират в СИК. След сигналите от страна на коалицията за нарушенията застъпниците са регистрирани.

В някои лечебни заведения няма декларации за гласуване при членовете на секционните избирателни комисии, които са част от пакета с документи.

Заради неотворените секции навреме пред 37 СУ „Райна Княгиня“ в столичния квартал „Люлин“ се изви опашки от гласоподаватели.

От Добрич „Изправи се! Мутри вън“ са получили сигнали за неработещи машини за гласуване. Обяснението било, че техниката отказала, заради ниските температури.

В Хасково също има сигнали за неработещи машини. Масово председателите и членовете на СИК не знаят как се работи с машините за гласуване и съобщават, че не са били инструктирани, посочват от коалицията.

Формацията е получила сигнал за агитация в изборния ден и в деня за размисъл от кмета на Оряхово. Граждани съобщават за агитация в деня за размисъл в Кюстендил, както и че кметицата в село Коняво е агитирала от къща на къща в събота.

Сигнал за купуване на гласове

Политическата коалиция е получила сигнал за купуване на гласове по 30 лв. от Русе.

Аналогични сигнали са получени и от Стара Загора, където граждани съобщават за цена на глас 50 лв.

В София, в Студентски град (23 МИР-София), секция 51, членовете на секционната комисия са искали да слагат печати върху разписките от машинното гласуване, което е забранено. Екипът от юристи на коалицията е изпратил жалба до РИК на 23 МИР по сигнала.

В секции в страната членовете на СИК са настоявали избирателите да отворят вече попълнена бюлетина с аргумент, че трябва да откъснат отрязъка, което е опит за разкриване на тайната на вота, посочват от „Изправи се!Мутри вън“.

Международни шофьори, които са български граждани и влизат от чужбина, сигнализират, че са под карантина и не могат да гласуват, защото нямат време да подадат заявление за подвижна секция, нито да си направят PCR тест за освобождаване от карантина, тъй като масово лабораториите не работят в съботния ден и днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *