Изолиране на журналистите в парламента заради коронавируса доведе до напрежение и политически нападки

Репортерите в парламента бяха изолирани в зала „Запад“ на втория етаж заради коронавируса. Това предизвика недоволство, включително и сред част от депутатите от властта.

Александър Сиди от „Обединени патриоти“ (ОП) обяви, че мерките са абсурдни. Според него в медиите се създава излишна паника за един вирус, който не е необичайно опасен.

Валентин Касабов – съпредседател на групата на ОП, обясни, че като журналист не би се чувствал удобно в тази ситуация. Той каза, че решението е било на ГЕРБ.

От левицата имаше мнение, че става въпрос за ограничаване на свободата на словото. Част от журналистите също изразяват шумно недоволство. Някои от медиите взимат интервюта от свои колеги, за да коментират необичайната ситуация.

Все пак условия за работа са осигурени – има монитор от пленарната зала, така, както е и в пресгалерията, където репортерите работят обичайно.

В зала „Запад“ е инсталирана и кафе-машина, както и автомат за вода. В един момент в залата с журналистите за брифинг пристигна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е лекар.

„Усещам леко напрежение сред вас за това, че ситуацията е нова, но се надявам да намерим оптималния вариант вие да вършите своята работа и в същото време да има гаранция за предпазване, защото тези мерки не са за защита на народните представители, а са и за ваша сигурност“, обясни тя. Според нея мерките са били координирани с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По повод изявленията от ОП, че ограниченията са наложени от ГЕРБ, Дариткова посочи, че те са били обсъдени на Председателски съвет на парламента и там имало съгласие. Ако някой е пропуснал тази точка, тя не можела да отговаря за това.

Според Даниела Дариткова в случая не става дума за еднолично решение. Тя попита журналистите дали следва да се върнат правилата по ежедневие, а репортери отговориха утвърдително. Дариткова отвърна, че ще предаде на ръководството на парламента.

Журналисти й обясниха, че мерките не са ефективни, защото така или иначе депутати се качват и говорят с тях. Освен това за народните представители от заразените области няма ограничения. За други длъжностни лица, като например шофьорите, мерките за изолация също не важали.

На брифинга в зала “Запад” Даниела Дариткова подчерта, че стои на безопасно разстояние от репортерите. Пропусна обаче факта, че за да може да бъде чута, трябваше да бъде изключен звукът от пленарната зала. Т.е. репортерите нямаха избор кое от случващото се да отразят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *