Излъга ли Мутафчийски за болния от коронавирус във Варна?

Шефът на Националния кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски изглежда сериозно преувеличи историята с първия случай на заразен с коронавирус мъж във Варна (на снимката). На 15-и март той изрази своето възмущение от 47-годишния варненец, носител COVID – 19. Според него в разгара на епидемията, хванал самолет на 10 март и отишъл в Бергамо – в епицентъра на епидемията, след това отишъл в Барселона, после кацнал в София и със сухоземен транспорт се прибрал във Варна.

Ето за това говорим дами и господа“, добави Мутафчийски, очевидно визирайки неспазването на препоръките за спиране на разпространението на коронавируса.

„Слава Богу, след като се е прибрал, веднага се е явил в болница. Най вероятно, защото като е пристигнал, е разбрал за какви мерки става въпрос – 5 години затвор и т.н.“, каза още шефът на Кризисния щаб.

Реалната история на пациента обаче е малко по-различна. Той е 47-годишен известен варненски диджей, който е пътувал за Жирона с полет на нискотарифна компания през летището на Бергамо, което е на магистралата и доста извън града. Мъжът е прекарал само няколко часа, при смяна на самолетите, като стриктно е взел превантивни мерки в този период. След това се е отправил към Испания, а не както ни бе обяснено, че е прекарал няколко дни в Италия.

Именно това бе единственият пациент, чиято история бе коментирана публично и, уви, лъжливо, от началника на националния щаб срещу разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *