Излезе нова скрита камера с бившия съветник Яне Янев: Пеевски е 100 % подчинен на Бойко

Бойко Борисов е дал 11 депутатски места на хора на Делян Пеевски на последните избори на 4 април.  „За да може тия гласове на ДПС да отидат при Борисов“.  Това твърди в запис със скрита камера, публикуван от „Антикорупционен фонд“ бившият депутат Яне Янев.

Причината е, че така гласовете отиват от ДПС към ГЕРБ, обяснява Янев, като посочва като един от тези депутати „Марин Маринов, бившия министър“. Вероятно става въпрос за грешка на езика и се говори за бившия шеф на МВР Младен Маринов. „В момента Пеевски е 100 % подчинен на Борисов. С Доган всичко приключи“, казва Янев.

Бившият депутат и съветник на Бойко Борисов в борбата с корупцията Яне Янев разкрива част от схемата кой на кого е подчинен реално в прокуратурата, антикорупционната комисия КПКОНПИ и специализирания съд при предишното управление.

Това се вижда в новата серия на разследването на „Антикорупционен фонд“ за задържането на бизнесмена Веселин Денков и опитите на партньорката му Ивайла Бакалова да го освободи от ареста. Записите, в които се обяснява връзката между Борисов, Цацаров, Гешев и председателя на специализирания съд Георги Ушев, са направени със скрита камера.

След като е научил, че е сниман, Янев и изпратил до „Антикорупционен фонд“ чрез адвоката си изричен отказ да се бъде излъчен.

В един от записите става ясно, че Янев се е срещал  два пъти със Сотир Цацаров и дори го е предупредил, че конюнктурата се променя. Цацаров отговорил, че само заради него може да съдейства за освобождаването на Денков.

Въпреки отказа за коментар, по данни на АКФ от две седмици КПКОНПИ проверява изнесеното в първите две части на разследването по казуса на Веселин Денков. В хода на проверката са били извикани най-малко седем души, всички от тях участници в записаните разговори.

„Ценното в тези записи е осветляването на механизмите, по които става лобирането, информацията как всъщност са направени ключови назначения в съдебната система и дали разписани на хартия принципи като разделение на властите и независимост на съда се спазват в действителност“ коментира авторът на разследването Николай Стайков.

„Изводите от съдържанието на разговорите не са много оптимистични – дори и само част от изнесеното да е вярно, това е основание за сериозна проверка от прокуратурата, от Висшия съдебен съвет и от Инспектората към ВСС“, смятат от юридическия екип на АКФ.

В този епизод на разследването се чуват тайни записи с твърдения за:

–        намеса от страна на изпълнителната власт в лицето на тогавашния премиер Борисов в съдебната власт и КПКОНПИ;

–        лъжесвидетелстване на защитени свидетели по делото срещу Веселин Денков;

–        намеса от главния прокурор Иван Гешев в специализираните съдилища;

–        намеса от страна на административния ръководител на Апелативния специализиран съд в работата на съдебните състави по конкретни дела;

–       множество етични нарушения.

Разследването „Списък за бърз контрол“ проследява историята на Веселин Денков, собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство.

В първите две части от разследването се изнасят записи, правени в течение на няколко месеца, в които Веселин Денков е с най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Най-фрапиращото от епизодите досега е разговорът с двама препоръчани консултанти, на който се обсъжда възможната цена на промяна на мярката за неотклонение на Денков в по-лека – най-малко 100 хиляди евро.

Първа част на разследавнето

Втора част на разследването

3 коментара

  1. „Най-фрапиращото от епизодите досега е разговорът с двама препоръчани консултанти, на който се обсъжда възможната цена на промяна на мярката за неотклонение на Денков в по-лека – най-малко 100 хиляди евро.“

    Ех, консултант да си на днешно време…
    Кой университет дава дипломи за консултанти? Обучението редовно ли е, или задочно? Трудов стаж иска ли се?

    Питам за един приятел.

  2. Горкото дебело момче – от трън та на глог.
    Много му се струпа на главата, ще вземе да загуби апетит.

  3. Елементарна манипулация съшита от невежи.Абсолютно глупаво монтажи!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *