Извънредно! Сблъсъци пред Капитолия. Ще избухне ли гражданска война в САЩ? (на живо)

Поддръжници на президента Тръмп са окупирали сградата, заседанието на Конгреса бе прекъснато

 

Няколко хиляди американци, поддръжници на президента Доналд Тръмп, се опитват да нахлуят в седалището на щатската законодателна власт Капитолия, където заседава Конгресът, който трябва да потвърди избора на Джо Байдън за президент. Заради безредиците заседанието бе прекъснато.

„Не искаме да видим нашата победа на изборите да бъде открадната от радикално леви демократи, това правят те и фалшивите медии. Никога няма да се откажем и никога няма да отстъпим“, каза в емоционално обръщение Доналд Тръмп.  Той допълни, че ще продължи натиска към вицепрезидента Пенс да „направи правилното нещо“ и да обезсили резултатите от избори.

Около 22 часа стана ясно, че конгресмените, служебни лица и журналисти са евакуирани от Капитолия заради „предполагаема бомбена или терористична атака“.

Те не са излезли от сградата, забранено им е да приближават прозорците и вратите, съобщава Foxnews.com.

В същото време световни агенции публикуват снимки, които показват щурма на сградата. Част от протестиращите вече са вътре.

Кметът на Вашингтон обяви полицейски час от 18 часа, полицията иска допълнителна подкрепа, а в готовност да се намесят са стотици военни от Националната гвардия.

В този момент към Капитолия продължават да прииждат хиляди поддръжници на Доналд Тръмп.

Следващите часове могат да дадат началото на гражданска война или да положат основите на най-тежката управленска криза в историята на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *