Изборите ще са на 4 април

Радев иска гласуване по пощата и видеонаблюдение при броенето на гласовете

 

Президентът Румен Радев насрочи парламентарните иззборите на 4 април.  В обръщение към народа той съобщи, че вече е подписал указа.
„Българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно правителство. Но дейностите, които трябва да извършат отговорните институции за подготвока на тези избори, изискват време и пълна мобилизация. Затова днес подписах указ за провеждане на изборите на 4 април – една седмица след първата възможна дата за избори“, каза Радев.
Гласуване по пощата и видеонаблюдение 
Радев призова да бъдат приети спешни промени в Изборния кодекс. Той очаква депутатите да регламентират възможност българите в чужбина да гласуват по пощата, да има видеонаблюдение в изборните секции и да се излъчва преброяването и оформянето на изборните протоколи. Според нето трябва да се премахне и ръчното преброяване.
Радев се обяви и за справедлив достъп до медиите за всички в изборната кампания.
Той каза, че очаква Централната избирателна активност (ЦИК) в кратки срокове да предложи на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание да участват в процеса на тестване на машините за вота. Държавният глава поиска и актуализация на избирателните списъци.
„Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена. Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност. Ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приема необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и не по-маловажно да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен“, посочи президентът.
През декември Радев каза, че вотът ще е на 28 март, но след това от екипа му допуснаха възможност датата да бъде сменена.
От ГЕРБ настояха Радев да спази първоначалното си намерение и го заподозряха, че иска да отложи вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *