Изборите възможни след четири месеца?

Срокът за доставката им е над 120 дни, каза проф. Михаил Константинов

Сроковете за доставка на машините за гласуване са поне 4 месеца, а една машина струва между 2000 долара и 3200 евро. С всеки изминал месец цената им нараства с 5%. Това каза пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов.

„В закона не е добре решено, кой ще организира закупуването на машините, тяхната поддръжка, сертифициране. Надявам се депутатите през септември да решат тези проблеми, защото сроковете ни гонят”, заяви проф. Константинов. Той изрази съжаление за оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева.

„Опасенията на Стефка Стоева са съвсем основателни. Много съжалявам за оставката й, защото тя е перфектен професионалист, който блестящо се справяше със своята работа. Оттеглянето й от поста ще е загуба за изборния процес”, коментира проф. Константинов.

Според него освен са машини, в секциите трябва да има и опция за гласуване с хартиена бюлетина. „На една машина могат да гласуват по 200 души на ден. 20 000 машини ще са достатъчни”, изчисли той.

Усещането ми е, че по-лесно ще изпратим човек в Космоса или на Луната, отколкото да има избори с машинно гласуване, възкликна водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев. Ще е по-лесно само, ако го изпратите без такава машина, добави математикът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *