Ива Митева е избрана за председател на Народното събрание

Кандидатът на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – Ива Митева Рупчева, е новият председател на 45-ото Народно събрание. Гласуването за нея бе знаково – ИТН, БСП,  ДПС, Демократична България и „Изправи се. Мутри вън“ се обединиха и подкрепиха Митева с мощната подкрепа от 163 гласа. Против нямаше, а се въздържаха депутатите на ГЕРБ – 75 души. Гласуването бе с вдигане на ръце поради липса на електронна система в пленарната зала.

Има ли „против“, попита водещата пленарното заседание Мика Зайкова. Но като не видя вдигнати ръце попита: „Всички ли сте „за“ и взе да се смее“.

Номинацията на Митева беше обявена от Тошко Йорданов, който изчете и биографията й, като акцентира, че тя е преминала всички стъпала в администрацията на Народното събрание. Тя бе дълги години шеф на правната дирекция на НС.

Скандал се развихри около номинацията на ГЕРБ за парламентарен шеф. Докато Десислава Атанасова аргументираше предложението, залата реагираше бурно. „Дългогодишна парламентарна практика е най-голямата по брой политическа сила да излъчи председател. Тя бе нарушена вече веднъж през 2013 г. и онзи парламент беше краткосрочен. Моля да загърбим политическата си пристрастия и да следваме парламентарната традиция“, призова колегите си Атанасова.

Функцията на председател на парламента не е да служи като срамно смокиново листо за властта, обяви адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ и обясни, че ще подкрепят предложението на „Има такъв народ“.

Думите му разгневиха Вежди Рашидов от ГЕРБ, който поиска от Зайкова да не допуска използването на квалификации от парламентарната трибуна, давайки за пример и израза мутри. Квалификации срещу една дама е вулгарно, критикува той.

Да не си разменяме обиди и да се превръщаме в пазар, призова Зайкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *