Иван Гешев твърди, че системата за разпределение на делата е “пробита”

Прокуратурата с нова атака срещу шефа на ВКС Лозан Панов
Има сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е пробита, заяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев. Малко по-рано от прокуратурата обявиха, че по сигнал от шестима членове на ВСС, петима от които от съдебната колегия, е образувано досъдебно производство за компютърно престъпление. Софийската градска прокуратура е започнала разследване дали е била манипулирана Централизираната система за случайно разпределение на дела в съдилищата и кои са манипулаторите, ако ги има. “Доказателствата от досъдебното производство ще оповестим на цялото общество, този казус може да засегне десетки хиляди граждани и техните имуществени и неимуществени интереси. Ще уведомим и ЕК”, обяви главният прокурор.

“Как да имаш доверие, след като системата за случайно разпределение е смешна. Необяснимо е на какво се дължи тази огромна съпротива, която Лозан Панов и няколко дами, гравитиращи около него, в началото на 2019 г. оказват и се опитват да предотвратят този ИТ одит, който вече се проведе, и експертизата върху системата за разпределение на делата”, подчерта той, атакувайки един от отявлените си критици – шефа на ВКС Лозан Панов. Според него системата за разпределяне на делата, която е действала преди 2015 г., е била по-добра.

“Защо 5 години една фирма поддържа тази система без пари. Търговска фирма се явява филантроп, това може би е първият такъв случай в съдебната система”, пита се Гешев. Възложих одит на тази система още с встъпването ми в длъжност, предполагам докладът ще е готов следващата седмица, обясни той.

На Агенция “Митници” е възложено да се проверят данъчните складове, защото може би над 4 млн. тона спирт се задържат, което води до скок на цените на дезинфектантите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *