Иван Гешев: Наглост е да искаш промени за прокуратурата

Главният прокурор се вбеси на адвокатите, които предлагат изменения в конституцията

Главният прокурор Иван Гешев се ядоса на Фондация “Български адвокати за правата на човека”, която излезе със становище във връзка с правомощията на прокуратурата. В него се твърди, че “прокуратурата продължава да осъществява широки квази-съдебни правомощия и „привременно правосъдие”, с което нерядко се засягат и основни права на гражданите”. Адвокатите допълват, че “част от дефектите, установени в осъдителните решения на ЕСПЧ, биха могли да бъдат преодолени чрез изменения в Конституцията и закона, с които да се наложи ефективен съдебен контрол върху действията и бездействията на прокуратурата”.

Кратката дума е наглост. Защото това е все едно прокуратурата да иска промени в закона”, отговори Гешев на становището и добави: “Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата. Аз разбирам, че много хора имат интерес от слаба прокуратура, но това не го искат хората”. Факт е обаче, че именно главният прокурор само преди седмица посъветва политиците да променят основния закон, за да няма давност за престъпления, свързани с приватизацията. “За да има справедливост за хора, които са извършили престъпление, трябва да си свършат своята работа и политиците. Да извършат съответните промени в конституцията”, каза наскоро той.

Иван Гешев е на мнение, че адвокатите “искат това, което се случва в последните месеци спрямо най-богатите в държавата и битовата престъпност, да спре”. “Най-сигурният начин е със законодателни промени, които да блокират дейността на прокуратурата. Това е в интерес на техните проксита или говорители, но не е в интерес на хората”, уточни главният прокурор, цитиран от “Дарик нюз”.

По негови думи “има една гранична линия – от едната страна са интересите на хората, от другата на престъпниците и олигарсите”. Гешев отбеляза още, че не знае какво точно иска президентът и “каква е целта на тези събеседвания”, които се водят в президентството за промени в конституцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *