Зоран Заев подаде оставка, след като партията му загуби местните избори

Атакуваната заради българско гражданство Данела Арсовска стана кмет на Скопие

 

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове.

На пресконференция в Скопие Заев каза, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Скопие, Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия, цитирани от агенция МИА.

Опозиционният кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска спечели втория кръг на изборите с близо 56% от гласовете, съобщи централната избирателна комисия след преброяване на 60 на сто от бюлетините.

По време на кампанията СДСМ атакува Арсовска, че има българско гражданство.

Социалдемократическият съюз на Македония е водещата партия в управляващата коалиция.

Съгласно законите коалицията може да се споразумее за друг кандидат за премиер и да сформира правителство без провеждането на избори.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на „Северна“ към името на република Македония.

Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз.

Заев подписа споразумение и с България, но въпреки това София в края на миналата година не одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС.

Северна Македония стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *