Зеленски e оцелял в три опита за убийство за седмица

Украинският президент Володимир Зеленски е оцелял в три опита за убийства през изминалата седмица. Наемници на базираната в Кремъл „Вагнер груп“ и представители на специалните сили на Чечня са били изпратени на убийствени мисии срещу украинския президент след началото на инвазията на Русия в Украйна. Убийците са били осветени от подривни антивоенно настроени членове на руската Федерална служба за сигурност – наследник на КГБ, които са предупредили украинските власти, съобщава The Times.

Министърът за националната сигурност и отбрана на Украйна потвърди трите опита за убийство и съобща пред местни медии, че е получил информация от двойни агенти, „които не желаят да са част от тази кървава война“.

Една от групите, за които се съобщава, че се е опитала да убие Зеленски – групата Вагнер- е инфилтрирала 400 свои членове в Киев с 24 посочени имена в списък за убийства. Ако опитът е бил успешен, руският президент Владимир Путин би бил в състояние да отрече каквото и да е отношение към него. „Подобна мисия ще е на много високо ниво. С оглед на ефекта върху политиката на Русия, това би било най-голямата мисия до този момент. Би имало огромно влияние върху войната“, коментира източник пред The Times.

Наемната армия на олигарха Евгений Пригожин – дясна ръка на руския президент, известен като „готвача на Путин“, също е привикана преди седмици и е получила огромна сума пари за мисията. Преди няколко дни оперативни работници са чакали зелена светлина от Кремъл, а в списъка им са били и премиерът, целият кабинет, кметът на Киев Виталий Кличко и брат му Владимир – и двамата боксови шампиони, превърнали се в икони на фронтовите линии на столицата.

Планът е бил осуетен  в събота и е дал повод на Киев да обяви 36-часов полицейски час, така че войниците да могат да претърсят улиците за руски саботьори.

Източник, запознат с групата Вагер, заявява пред The Times, че между 2000 и 4000 наемници са навлезли в Украйна през януари, но с различни мисии. Твърди се, че членове на групата следят Зеленски и колегите му чрез мобилни телефони и разполагат с пълна информация къде точно се намират те.

Чеченски отряд от убийци също е опитал да отстрани Зеленски на 1 март, съобщи Fox News, цитирайки министъра на националната сигурност и отбратата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *