Зеленият сертификат отпада за всички непълнолетни

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи в сряда, че в последния момент е променен прагът на възрастта, за която няма да бъде искан зелен сертификат за участие в дейности на закрито – от 12 години прагът се увеличава до 18 г.

Според Кацаров вариантът с въвеждането на сертификата е предпочетен пред налагане на локдаун,  защото сертификатът дава възможност на хората да общуват и да работят. Той обясни, че служителите в търговските обекти няма как да установят дали един сертификат е истински.

“Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи“, каза Кацаров. Ако МВР, РЗИ и Агенцията по безопасност на храните заловят човек в нарушение, той ще носи наказателна отговорност.

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, коментира Стойчо Кацаров пред бТВ.

Той информира, че са преведени пари на регионалните здравни инспекции за купуване на антигенни тестове, които лабораториите да получат.

„Хората, които се изследват с антигенни тестове, няма да плащат за самия тест, а само за взимането на проба“, коментира той.

Кацаров обясни, че ситуацията в България е изключително тежка.

„Народът е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка за мащаба на действието. Ще сме изправени много скоро пред ситуация да сме силно затруднени да осигурим легла за болните“, каза Кацаров.

Той обясни, че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната, за които могат да се грижат наличните лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *