Зелените сертификати отпадат от 20 март

Още от четвъртък ще може свободно да се влиза в обществени обекти

България излиза успешно от омикрон вълната и правителството планира постепенно премахване на зелените сертификати за вътрешна употреба, като от 20 март се очаква те да останат да важат само при пътувания в чужбина. Това обявиха на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, здравният министър проф. Асена Сербезова и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проф. Сербезова отрече решението да има нещо общо с предстоящия протест на „Възраждане“ срещу сертификатите, но реално те може да отпаднат за посещаващите обществени обекти още тази седмица – в четвъртък, стана ясно от обясненията. Правителството смята, че вероятността от влошаване на ситуацията е минимална и не очаква появата на нови варианти и щамове. От думите на Кунчев се разбра, че евентуална нова вълна може да се очаква най-рано наесен.

Облекченията в мерките ще бъдат въведени поетапно – на три стъпки, обясни доц. Кунчев. Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февруари, дава възможност всеки стопанисващ обществен обект по свое желание да допуска лица без зелен сертификат, като изискването ще остане да важи само за персонала, каза главният здравен инспектор. Който иска да продължи да работи със зелен сертификат, може да го направи – странно условие на фона на масовото пренебрежение към изискването, което се съблюдава по-внимателно само в някои столични молове. Наред с това, ще се облекчат и условията за групови занятия на деца в езикови школи, центрове за подкрепа на личността и др. Те ще могат да обучават до 12 деца в група.

От 5 март, ако нещата продължат да се развиват в положителна насока, посещенията на дейности и услуги, предоставяни от обекти с обществено значение, ще стават без зелен сертификат. Този документ обаче остава задължителен за персонала. Облекчават се и ограниченията при заниманията за деца – за тях ще има само изискване за физическа дистанция и проветряване. Допуска се смесване на паралелки. От същата дата ще махнем и тъмночервената зона за пътувания. Това означава, че всеки със зелен сертификат ще може да влиза безпрепятствено в страната, без да е необходимо да прави допълнителни тестове.

От 20 март зеленият сертификат отпада и за персонала. Той няма да се иска и за присъствени обучения във висшите училища от тази дата.

Засега не се обсъжда премахване на задължителното носене на маски на затворени обществени места, макар че Кунчев каза, че занапред трябва да се наблегне на доброволния елемент, както става в другите страни. В България отдавна няма контрол над това изискване, поради което масово не се носят маски в обществения транспорт, в самолетите и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *