Здравното министерство премахва маските

Засега е ясно, че от задължението ще бъдат освободени служителите на заведенията и малките търговски обекти, но само ако имат завършена имунизация

Министерството на здравеопазването подготвя облекчения, с които да премахне задължителното носене на маски за някои групи ваксинирани българи на определени закрити обществени места, обяви зам.-здравният министър Александър Златанов на извънреден брифинг. Те ще бъдат детайлно разписани в заповед на здравния министър в понеделник или най-късно вторник. Не е ясно защо МЗ не изчака първо да подготви мерките, а реши да ги обяви на крак, но от брифинга останаха доста неясноти.

От думите на зам.-министъра се разбра, че засега от маските ще бъдат освободени ваксинираните служители на заведенията и малките търговски обекти. Става дума само за малки помещения – спортни салони, фитнеси, фризьорски салони, магазинчета. „При малки колективи от 5-7 души, ако са ваксинирани – хората също няма да трябва да носят маски“, обясни Златанов. Доказването на ваксинацията ще става със сертификат, т.е. хората трябва да го носят със себе си. Първоначално зам.-министърът каза, че облекчението не важи за посетителите, а само за служителите, но после даваше примери с посетители на кина и театри например.

Маските засега остават задължителни в рисковите зони – големи търговски обекти, административни сгради с много хора, при които не може да се контролира потока и т.н., каза още Златанов. Засега не се предвижда премахване на маските и в градския транспорт. Ще се запази изискването в концертните зали, стадиони, кина и др. да има отстояние 1.5 м, остава и сегашното изисквание за запълване на 50% от капацитета на тези места. Маските на открито, когато има събития с много хора и не може да се спазва дистанция, също остават задължителни.

На въпрос кой ще следи дали служителите на дадено кино проверяват посетителите, които са без маски, за наличие на сертификат за ваксинация, той отговори: „Досегашните контролни органи – РЗИ, органите на МВР и общинските служители“. Т.е. докато човек е на кино без маска, той може да бъде проверен от инспектор дали има сертификат за ваксиниране, потвърди той. На въпрос трябва ли човек да си носи сертификата за ваксинация, ако ходи на фризьор, зам.-министърът отговори утвърдително. „Все пак става дума за една хартийка само“, посочи той. Ако не носи съответния сертификат, просто ще бъде с маска, обясни той.

По думите му проверки не може да има едновременно на всички обекти, защото няма толкова контролни органи. Ще се разчита и на самосъзнанието на гражданите. Мотивите за заповедта са, че по последни данни заболяемостта от коронавирус у нас вече е под 50 на 100 000 души, страната ни е на 23-о място в ЕС по този показател, затова от екипа на министър Стойчо Кацаров смятат, че могат да разхлабят малко мерките с оглед настъпващите горещини. „Стъпката е внимателна, премислена и първата с цел да бъдем много внимателни по отношение на рисковете“, коментира той. На множество въпроси за конкретни ситуации, зам.-министърът отговори, че тъй като не всички случаи в живота могат да се обхванат в документ, на здравните инспекции ще бъдат дадени правомощия да решават специфичниете казуси.

Подобна стъпка би могла да даде тласък на ваксинацията в сектори, където тя е особено наложителна. Сходни мерки бяха предприети в САЩ например. У нас обаче нивото на спазване на мерките и контрол е толкова ниско, че облекчението вероятно ще доведе до окончателно зачеркване на всякакви противоепидемични ограничения. И сега изискването за маски на обществени места не се спазва – във влаковете например спазващите мерките са единици, а маските се пренебрегват от всички, начело с кондукторите. Така е и в много магазини, а малките търговски обекти отдавна са забравили за извънредната обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *