Защо спортистите пият ко̀ла?

Меси и Ето`о са сред върлите почитатели на безалкохолната напитка, която дори се препоръчва при физически натоварвания

Преди един от мачовете през сезон 2008/09 Пеп Гуардиола държи реч в съблекалнята. Прекъсва го Меси и моли за „Кока-кола“. Пеп му отказва с думите, че неговите футболисти не могат да пият подобно нещо преди мач. Тогава Меси сам отива и си взима безалкохолното, като го изпива пред всички“. Това разказва шведският треньор Ханс Баке, понастоящем селекционер на националния отбор на Финландия.

По това време Баке е бил помощник-треньор на държавния тим на Мексико. Мнозина се усъмняват в думите му, а някои го питат дали не се притеснява, че Меси може да заведе срещу него дело за клевета. На Това Баке уверено отвръща: „Тази история е истина. Но ако се стигне дотам, имам много адвокати“.

Не е ясно дали треньорът си измисля, или пък са му разказали за това Тиери Анри и Рафаел Маркес, които във въпросния период бяха заедно в „Барселона“, а след това играха под ръководството на Баке в „Ню Йорк Ред Булс“. Но е факт, че Меси така и не завежда съдебен иск.

Слуховете за пристрастието на аржентинеца към безалкохолната напитка обаче се разпространяват отдавна. Даже има мълва, че от академията на „Барса“ – „Ла Масия“, са прибрали всичките вендинг машини в началото на века, тъй като още като тийнейджър Меси всеки ден си купувал по кен „Кока-кола“ (б.р. – тъкмо от нея, а не „Пепси“, чието рекламно лице става по-късно). По мнението на треньорите това се отразявало негативно на формата на Лео.

Подобна история има и за Роналдо. Норвежкият журналист Ян Аге Фьортофт цитира разказ на Оле-Гунар Солскяер, настоящият мениджър на „Манчестър Юн“, който като футболист се засича с португалеца при „червените дяволи“ от 2003 до 2007 г.: „Веднъж Кристиано дойде на закуска с кутийка „Кока-кола“. Гигс, който е привърженик на правилното хранене, изобщо не остана доволен. Той го бутна към стената и му каза: „Повече никога не прави това!“.

А в Русия тази безалкохолна напитка развалила атмосферата в „Анжи“ (Махачкала), който между 2011 и 2013 г. бе пълен със звезди. Тогавашният руски национал Игор Денисов негодува, че Самуел Ето`о се изживявал като по-голяма работа от останалите. Защо ли… Обяснява друг играч на „Анжи“ от онзи период – Михаил Помецко: „Той (б.р. – Ето`о) дори прекъсваше тренировки, когато не му носеха „Кока-кола“.

В защита на камерунеца обаче се изказва лекарят на клуба от Махачкала по това време – Едуард Безуглов, който сега работи с националния отбор на Русия. „Тази напитка е вредна, ако няма физически усилия. Но нещата се променят, ако тя е разгазирана и се приема по време на тежки физически натоварвания. По време на маратоните и на състезанията Iron Man на разположение на участниците има безалкохолно. На световните първенства много от отборите използват разгазирана кола по време на мачовете“, твърди медикът.

На подобно мнение е и главният лекар на „Динамо“ (Москва) Александър Ярдошвили, който е във футбола от 1980 г. Дори и той не счита напитките от типа на колата за твърде вредни. „Спортистът не е длъжен да я употребява в големи количества и редовно. Но ако пие по един кен два пъти седмично, няма да има никакъв проблем“, коментира той.

Разбира се, това е една от гледните точки. Която разкрива, че напитката може и се пие от спортисти. Но през април т.г. учени от Харвардския университет публикуваха задълбочено изследване по въпроса. За целта в продължение на 34 години (от 1980 до 2014 г.) са проучвани над 80 000 жени и 37 000 мъже.

Резултатите показват категорично, че колкото повече подсладени напитки (включително и ко̀ла) изпива човек, толкова е по-голям рискът от преждевременна смърт по различни причини. И по-конкретно: от една до четири напитки месечно (рискът се увеличава с 1%), една-две напитки на ден (увеличението е 14%), над две напитки на ден (21%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *