Защо вождът на „Възраждане“ бе наречен Коцето Късопишков?

До напрежение и обиди между депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Възраждане“ се стигна в парламента в сряда. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов дори нарече депутатите от обединението „утайки“ и заплаши да ги „изхвърли от парламента“, заради което му беше наложена забележка.

Резултатът бе, че върху Костадинов бе лепнат етикета „Късопишков“, което видимо не му се понрави, а ДБ бяха наречени близо десет пъти „Доносническа България“.

Цялата размяна на реплики започна след изказване на депутат от „Възраждане“ по повод предложението Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, да се занимава и с проблемите на семейството. Депутат ит „Възраждане“ обясни, че ПП-ДБ иска да „раздуе щата“ и „да угоди на поредното НПО, свързано със Сорос-Морос“.

Това предизвика първо отговора на Явор Божанков от ПП-ДБ.

„Не знам „Възраждане“ кога всъщност са против НПО-тата и кога ги дразнят. Когато жената на Копейката усвоява пари с НПО-та от „лоши западни компании“ или по принцип не им харесват НПО-тата“, каза той, визирайки жената на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Поводът беше изказване на депутат от „Възраждане“, който за пореден път разви широко лансираната от партията теза, че НПО-тата прокарвали чужди интереси, докато за жената на Костадинов бе съобщено, че работи по проекти на същите тия НПО-та. След това думата взе лидерът на „Възраждане“, който нападна Божанков, но не отрече, че жена му е усвоявала пари с НПО-та.

Заради младите хора, които са горе на трибуната, не трябва да допускаме тази трибуна да става място за изява на сбъркани хора с нетрадиционна ориентация. Като под нетрадиционна имам предвид такива, които преминават от лява в дясна партия в рамките на само една седмица, без абсолютно никакво замисляне и без никакъв проблем с вземането на 90 градусовия завой. Не позволявайте на сбъркани хора с нетрадиционна ориентация да превръщат това място тук в клоака, в позорище, което да служи за присмех и подигравка. Много моля за в бъдеще да не бъде принизявано Народното събрание, защото в противен случай ще се наложи ние да вземем мерки“.

След това Костадинов нарече ПП-ДБ коалиция „Сорос-донос“, а депутатите от формацията – „пропаднали субекти“.

Малко по-късно на трибуната излезе и Манол Пейков от ПП-ДБ: „Репликата ми е към господин Костадинов и колегите от „Възраждане“, които нееднократно използват термини като „Доносническа България“ и „коалиция Сорос-донос“. Господа, не е цивилизовано да си говорим по този начин. Господин Костадинов, вие се опитвате да нормализирате език, който е неприемлив в публичното пространство. Вие разчитате на това, че ние се държим цивилизовано и уважително към вас. Имате предвид, че ние също имаме богато въображение. Аз също мога да ви назова „Коцето Късопишков“, имам предвид човек, който пише с къси букви. Въображението ми е безкрайно.“

Докато Пейков говореше, от залата се чуваха викове на депутати от „Възраждане“, а след като приключи изказването си, на трибуната отново излезе Костадинов, който беше видимо изнервен и започна да вика. Той отново нарече „Демократична България“ „Доносническа България“, обяви, че „простащината“ идвала от ПП-ДБ и заплаши:

„В разговорите помежду си можем да се наричаме всякак. Тук, от тази трибуна трябва да се спазва някакъв тон. И този тон трябва да бъде абсолютно почтен. И когато видите представители на утайката на българската политика – „Доносническа България“, да се опитват да задават просташки тон, държейки се просташки, господин председател направете необходимото да изхвърлите тази утайка от парламента, защото иначе ще изхвърлим утайката ние. И няма въобще да се колебаем следващия път. Разбрахте ли ме?“

Заради думите му председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ му наложи забележка, а след това прекъсна заседанието за 10 минути, за да се успокоят депутатите.

След почивката Росен Желязков каза, че имал възможността да се запознае с експресната стенограма, в резултат на което налага забележка и на Манол Пейков от ПП-ДБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *