Защитата на ГЕРБ преди вота: Престъпници сме, но какво ще правите без нас

Интересна защитна теза изнамериха от ГЕРБ по повод внесения от БСП вот на недоверие за провал в политиката на околната среда и водите. Тя звучи по следния начин: Да, извършихме чудовищни престъпления – вода няма, въздухът е отровен, язовирите са пред срутване, но какво ще правите без нас, ако бъде свалено правителството? Това е все едно обирджия да иска помилване, понеже без неговото съдействие не може да бъде открито награбеното. Абсурд, изречен сериозно.

Тезата бе формулирана от ваятеля на монументални пластики Вежди Рашидов: “Вода няма, хората са в криза, а те искат да се забавляват да свалят правителството”, рече той по една телевизия, подканяйки народа едва ли не на бунт в защита на управляващите го престъпници. „Те“, разбира се, са лошите – тия, които искат главата на Борисов в такива трудни времена. С една дума – комунистите. Дежурните виновници за всички беди в държавата. Воглаве с Тодор Живков. Настроил, видиш ли, язовири, а не помислил как ще се стопанисват след него.

 

Ограбените са призовани да съчувстват на грабителя си. Да жалят за престъпника. Да го аплодират. Като в оня прастар виц, дето Ленин се бръснел край реката, когато към него се доближили дечица, той мило ги погледнал и прибрал бръснача в калъфа, а можел да ги заколи! С тази разлика, че на нас вече ни посегнаха, но сега ни внушават, че и за това трябва да сме благодарни.

„Вотът на недоверие е абсолютно безотговорно поведение“, прогласи завчера и Тома Биков от ГЕРБ. Какво от туй, че процедурата за снемане на доверието от правителството е разписана в конституцията и е напълно законно средство за озаптяване на една напълно разпасала се власт. Но какво тук значи някаква си конституция, когато решенията ги взима Борисов? И когато Биков е негов пророк.

“Вотът на недоверие няма да мине. Не е в полза на никого да има политическа нестабилност. Правителството доказа, че работи за преодоляване на кризата“, изохка и председателката на комисията по околната среда и бивша ресорна министърка на ГЕРБ Ивелина Василева. Това нейното „не е в полза на никого“, да се разбира така: „никой няма полза от това престъпниците да бъдат наказани“.

Разбирате ли за какви висоти на абсурда става въпрос?

В общия хор запригласяха и придворните медии, сиреч всички български медии, които заобясняваха как вотът на недоверие е най-силното оръжие на опозицията да бъде забелязана, а не че толкова иска да свали кабинета. Един вид: не й се връзвайте на Нинова, тя само така си говори. Пък и кой е тоя луд, дето ще иска да управлява след погрома „Борисов“? Я по-добре да си оставим престъпниците да си престъпничат.

И така, сред шеги и закачки, на народа му се втълпява, че по-добре от това „най-зле“ не може да стане. Че още не се е родил оня, дето ще отлепи държавата от дъното, до което я срина Борисов, така че я по-добре да си кютаме. Докато не се роди Алтернативата. А в медийните представи Алтернативата може да се роди само от ГЕРБ. Други няма.

В този абсурд живеем отдавна, вече има-няма 10 години, но сега ни карат и да го заобичаме. Че и песни за него да пеем. „На кого ни, Бойко, оставяш, ела си, чедо, да ни доощавиш…“

Атанас Добрев, Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *