Затварят София в петък

Няма да работят училища, детски градини, ресторанти, молове, фитнеси, кина и театри

 

София е пред почти пълно затваряне заради третата вълна от коронавирус. След среща със здравния министър и шефовете на големите болници началникът на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Данчо Пенчев обяви, че ще предложат на софийския щаб от петък да бъдат затворени училища, детски градини, ресторанти, заведения, молове, фитнеси, кина и театри. Мерките ще важат за града и областта. Окончателното решение ще бъде взето от софийския щаб във вторник следобед.

„Предполагаме, че в зависимост от създалата се ситуация и тенденцията, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия също ще бъдат забранени. Говорим за момента само за София, област София-град. Първоначално ще бъдат въведени за 14 дни“, каза Пенчев. Ще се забранят и всички културни мероприятия. Според Пенчев ситуацията в столицата е сериозна. Той посочи, че 75% от леглата за пациенти с Covid-19 в столицата са заети. От днес столичните болници трябва да осигурят още 20% легла за  пациенти с коронавирус.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ситуацията в града се е влошила и има ръст на децата приети в болница с коронавирусна инфекция. Те са настанени предимно в болниците „Пирогов“ и ИСУЛ.

По-рано шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви пред БНР, че е време да се мисли за затваряне на детски градини и заведения за поне две седмици. Той обясни, че се увеличава броят на заразените деца, а при част от тях се налага и лечение в болница.

Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти„, заяви той.

Заведенията в София бяха отворени на 1 март. Детските градини заработиха на 4 януари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *