Затварят държавата от петък поне до Коледа

Здравният министър иска извънредната епидемична обстановка да се удължи до март

Здравният министър Костадин Ангелов и Националният оперативен щаб предлагат от петък държавата да премине към по-строги мерки заради КОВИД-19. Университети, училища, детски градини и ясли се затварят, както и всички нехранителни магазини. Ресторанти и всякакви заведения ще работят само с храна за вкъщи. Ще бъдат забранени колективните спортни мероприятия, екскурзии и практики, както и събирането на много хора. Детайлите ще бъдат обсъдени в Министерския съвет в сряда. Ангелов предлага извънредната обстановка да бъде удължена до март, за евентуално разхлабване на мерките ще се мисли около Коледа.

КПП между градовете няма да има. Мисли се за промяна в „зелените коридори“ за възрастните, вероятно те ще са само сутрин, но още няма съгласие за часа.

Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър – проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо. Това се посочва в позиция на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), цитирана от БТА.

Преустановяването на работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух, отбелязват медиците.

Според тях само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка, призовават лекарите и допълват, че е време да се обединим в името на живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *