Затварят България от понеделник!

Здравните власти вече узряват за решението да се въведат противоепидемични мерки на национално ниво, но не бързат с него. „Настъпи моментът, в който трябва да се действа и то доста решително. Вълната засяга почти цяла България, така че моето лично мнение е, че назрява моментът и за национално решение“, обяви главният здравен министър доц. Ангел Кунчев, след като днес хората с COVID-19 в болница достигнаха рекорден за цялата пандемия брой, а само една област не е в червено – Търговище. Мерките ще са с минимален срок на действие от 2 седмици, смята Кунчев.

Въпреки искането на редица болнични директори за спешни мерки обаче, решението ще е известно най-рано в четвъртък. В София мерки ще има евентуално от събота, а ако се прецени, че има нужда и от ограничения на национално ниво, те ще са от понеделник. „Този път искаме да има малко повече подготовка и да обсъдим нещата“, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Добрата новина е, че и той вече забелязва, че имаме скоростно разпространение на вируса в последните дни.

По-рано РЗИ-София и болнични директори предложиха почти пълно затваряне на столицата. Предложението бе да се затворят моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и областта. Това ще е първото затваряне на ресторантите в страната, ако бъде прието – въпреки катастрофата с растящите случаи, жертви и хоспитализации, правителството отказва да действа, а се скри зад областните щабове, които на свой ред в последните дни вземат хаотични и често взаимно изключващи се решения.

Мерките ще бъдат въведени първоначално за 14 дни. Няма да стане от днес за утре, ще дадем един светъл прозорец. До края на седмицата тези мерки ще влязат в сила. Кои от тях ще влязат в сила – ще реши щабът„, посочи шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев, който увери, че няма да се поставят КПП-та на входовете към столицата.

„В големите болници в столицата като Александровска, ВМА, „Пирогов“, леглата са почти изчерпани. Натискът е връху интензивните легла. В спешна помощ към момента за една смяна има 470 повиквания, малко над 1/2 от тях са за ковид пациенти и голяма част от тях автоматично влизат в интензивните отделения“, коментира шефът на столичната РЗИ. По думите му заетите легла в болниците в София в момента са около 75% – както леки, така и интензивни случаи. „Апелирам – моля, спазвайте противоепидемичните мерки. Ситуацията в момента в София е сериозна, нека да не я утежняваме„, призова Пенчев.

На срещата днес дълго е обсъждан и въпросът за леглата за деца, които ще се увеличат в „Пирогов“ и „Св. Анна“ заради нарасналия брой деца, заразени с вируса. В момента в болниците в столицата са настанени около 30 деца. Шефът на болница „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков коментира, че 50% от отделенията му в момента са за ковид пациенти, като тази сутрин са били заети 102% от тях. „270 са болните от коронавирус, 25 са в реанимация. 30% от капацитета на детското ни отделение е заето от малки пациенти с ковид – състоянието им от леко към средно, но фактът, че има деца с ковид с майките им, които също са заразени, е притеснителен“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *