Започва официално разследване за импийчмънт на Доналд Тръмп

Разследването за импийчмънт, започнато от демократите в конгреса, е „лов на вещици“ и „боклук“ написа в профила си в „Туитър“ американският президент

Говорителката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси заяви, че Конгресът започва процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. „Днес обявявам, че Камарата на представителите започва официално разследване (в рамките на) импийчмънта“, заявила е Пелоси в специално обръщение. Причина за това са твърденията, че Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Владимир Зеленски, за да разследва сина на евентуалния му конкурент на изборите за президент през 2020 година Джо Байдън.

Според нейните думи, действията на Тръмп показват, че той е „предал длъжността на президент, националната сигурност и целостта на нашите избори“. Завършвайки речта, Пелоси е отказала да отговаря на въпроси от журналисти. Разследването за импийчмънт, започнато от конгреса, е „лов на вещици“ и „боклук“. Това написа в профила си в „Туитър“ Доналд Тръмп. Той не пропусна да подчертае, че демократите са започнали процедурата по импийчмънт в момент, когато той се среща със световни лидери в централата на ООН в Ню Йорк, пише Блиц.

Президентът Доналд Тръмп заяви във вторник, че ще пусне „нередактиран запис“ на телефонния си разговор с украинския президент Владимир Зеленски, съобщи Си Ен Ен. „В момента съм в Организацията на обединените нации, където представлявам нашата страна, но упълномощих да се разпространи утре на пълния, напълно разсекретен и нередактиран запис от моя телефонен на разговора ми с президента на Украйна Зеленски“. Това написа в профила си в „Труитър“ Тръмп, докато присъстваше на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Президентът на САЩ разкри, че държавният секретар Майк Помпео е получил съгласието на украинското правителство за разпространението на записа. Тръмп призна във вторник, че ще забави помощта за Украйна. В същото време той посочи, че не е оказал натиск на Зеленски да разследва фаворита на демократите за кандидат-президент Джо Байдън, както и че не е имало предложение за военна помощ от САЩ в замяна на разследване. ДОСИЕ: Украинският кошмар на Джо Байдън Бившият вицепрезидент на САЩ е използвал позицията си, за да спре разследване срещу украинската газова фирма, за която работи синът му. Подновеното разследване по случая може да хвърли сянка върху амбициите му да влезе отново в Белия дом.

Две години след като сдаде позицията си в Белия дом, Джо Байдън не се сдържа да се похвали пред конференция на външнополитически експерти, че докато е бил вицепрезидент, е принудил Украйна да уволни главния си прокурор, пише в свое разследване Джон Соломон от The Hill По време на събитие на Комитета по външнополитически отношения миналата година Байдън описа как през март 2016 г. е заплашил украинския президент Петро Порошенко, че Вашингтон ще изтегли кредитни гаранции за един милиард долара и ще изправи страната пред банкрут, ако главният прокурор Виктор Шокин не бъде незабавно уволнен. “Аз казах: няма да получите милиарда. Погледнах го и казах: заминавам след шест часа. Ако прокурорът не е уволнен, няма да получите парите”, пресъздава разговора Байдън. “Е, кучият му син беше уволнен. И те сложиха на мястото му някакъв, който беше солиден по онова време”.

Байдън също така заявява, че президентът Обама е подкрепял тази заплаха. Интервюта с шестима висши държавни служители са потвърдили казаното от Байдън, но според тях натискът е бил осъществяван в продължение на няколко месеца в края на 2015-а и началото на 2016 г., а не само за шест часа в един драматичен ден. При всички случаи Порошенко и украинският парламент се подчиниха и прекъснаха мандата на Шокин като главен прокурор. Той бе остро критикуван в Украйна, както и от представители на САЩ, задето не е произвел достатъчно разследвания за корупция. Украинските официални лица обаче са заявили пред The Hill, че Байдън е пропуснал да спомене нещо от съществена важност: уволненият по негово настояване прокурор по това време е наредил мащабна проверка в компанията за природен газ Burisma Holdings, в чийто управителен съвет е бил назначен по-младият син на тогавашния американски вицепрезидент – Хънтър.

Според банковите данни в САЩ, фирмата на Хънтър Rosemont Seneca Partners е получавала редовни трансфери от Burisma – обикновено по над 166 хил. долара месечно – между пролетта на 2014-а и есента на 2015 г. В този период вицепрезидентът Байдън бе назначен за основен представител на САЩ в отношенията между Вашингтон и Киев. Официалните документи за прокурорската проверка на Burisma, които са били предоставени на журналистите от The Hill, показват че Хънтър Байдън и неговият бизнес партньор Девън Арчър са потенциалните получатели на парите. Шокин е заявил пред The Hill, че преди да бъде уволнен е подготвял “специфични планове” за разследване, които са включвали “разпити и други процедури за криминално разследване за всички членове на борда на компанията, включително Хънтър Байдън”. Той допълва, че “в Украйна се спазва принципът на презумпцията за невинност” и не може да опише по-подробно доказателствата по случая.

Говорителят на Джо и Хънтър Байдън – Уилям Русо, не е отговорил на въпросите на медията. Интересният момент, в който Хънтър Байдън и Арчър са назначени в борда на Burisma, вече е бил подчертаван в САЩ, например от New York Times през декември 2015 г., както и в книга на консервативния автор Питър Швайзер от 2016 г. Макар че Байдън не споменава нищо за своя син в речта си през 2018 г., представители на щатските и украински власти са потвърдили пред The Hill, че бившият вицепрезидент и екипът му са били наясно с наредената от украинския главен прокурор проверка на Burisma и ролята на Хънтър. Източниците на изданието подчертават няколко неща: Назначаването на Хънтър Байдън е било широко отразено в щатските медии; Посолството на САЩ в Киев, което е координирало работата на Байдън в страната, многократно и публично е обсъждало прокурорската проверка на газовата компания;

Великобритания е предприела открити действия срещу Burisma по времето, по което Байдън работи с Лондон по украинските въпроси; Офисът на Джо Байдън е коментирал ролята на Хънтър в Burisma в статия в New York Times, посветена на прокурорското разследване, която е излязла четири месеца преди вицепрезидентът на САЩ да принуди Киев да уволни Шокин. Тогава от екипа на Байдън са коментирали, че Хънтър е адвокат, който е свободен да сключва собствени бизнес сделки. Президентът Обама назначи Байдън да отговаря за Украйна през февруари 2014 г., веднага след свалянето на Виктор Янукович.

Според книгата на Швайзер, вицепрезидентът се е срещнал с Арчър през април 2014 г., веднага след като той е влязъл в борда на украинската газова компания. Месец по-късно Хънтър Байдън също влиза в борда като ръководител на правния екип на Burisma. Украинското разследване и усилията на Байдън да уволни отговорния прокурор обаче не са привлекли особено внимание в САЩ. Разследването на Burisma е било фокусирано върху три отделни казуса, но е прекратено веднага след уволняването на Шокин. Най-същественият казус около газовата компания е прехвърлен към друга украинска служба – Националното антикорупционно бюро, която е тясно свързана с щатското посолство в Киев. Бюрото затваря случая, а друго разследване – засягащо неправомерни парични трансфери в Лондон, отпада след като украинските власти не успяват да внесат необходимите документи в срок.

Пред The Hill сегашният главен прокурор Юрий Луценко заявява, че е подсигурил многомилионна присъда по свързан случай на укриване на данъци, но не коментира кой е бил ответникът по това дело. В резултат на всичко това семейство Байдън изглежда е избегнало опасността от неудобно разследване в последните месеци на администрацията на Обама, както и по време на предизборната кампания на Хилъри Клинтън през 2016 г. Но на фона на подготовката на Джо Байдън за участие в президентските избори през 2020 г., Луценко – прокурорът, който Байдън някога бе определил като “солиден”, започва да проверява какво се е случило с разследването на Burisma. Прокурорът е заявил пред изданието, че докато преглежда документите по случая е открил, че “членове на борда на компанията, както и на базираната в САЩ Rosemont Seneca Partners, са получавали пари за консултантски услуги”.

Луценко казва, че някои от доказателствата по случая с Burisma може да заинтересуват властите в САЩ и той би желал да представи информацията на новия щатски главен прокурор Уилям Бар, особено относно намесата на вицепрезидента през 2016 г. “За съжаление господин Байдън е наложил зависимост между американската помощта и някои проблеми и промени в кадровия състав на прокуратурата”, заявява Луценко. Назар Холодницкий, водещият антикорупционен прокурор в екипа на Луценко, е потвърдил пред The Hill, че част от разследването на Burisma е било подновено през 2018 г. след изказването на Байдън по време на конференцията. По думите му обаче отделната антикорупционна агенция не се престарава в събирането на доказателства. “Не виждаме никакви резултати една година след повторното отваряне на случая заради външно влияние”, заявява той, но отказва да бъде по-конкретен.

На фона на ожесточените президентски избори, тлеещия военен конфликт и беснеещата корупция в страната би било оправдано заявленията на прокурора да се приемат с известна доза съмнение. Но твърденията на Луценко стават по-убедителни предвид това, че докато работят по различен случай, властите в САЩ са публикували финансови документи, показващи колко пари е получила компанията на Хънтър Байдън и Арчър, докато Джо Байдън е отговарял за отношенията на Белия дом с Украйна. Между април 2014 г. и октомври 2015 г. Burisma е пратила над 3 млн. долара по сметки, свързани с Rosemont Seneca, показват съдебните документи по отделно дело, свързано с Арчър. Според банковите извлечения, през повечето месеци е имало по два трансфера от по 83 333, 33 долара в рамките на един и същи ден. След това от същата сметка, свързана с Rosemont Seneca, на Хънтър Байдън са пращани суми, вариращи от 5000 до 25 000 долара.

Според информация на The Hill, разследващите са проверявали вътрешнофирмената документация и са поискали да разпитат Хънтър Байдън и съдружника му относно тези плащания. Луценко заявява, че членовете на бордове в украински компании могат законно да плащат на себе си, ако работата им спомага за финансовите резултати, но прокуратурата не е успяла да определи доколко са основатели плащанията към Rosemont поради начина, по който е било прекъснато разследването. Относно ролята на Джо Байдън за уволняването на предшественика му, Луценко заявява, че “ще се радва да обсъди този въпрос” с щатския главен прокурор Бар. Както ни показа наскоро приключилото разследване за “тайно съглашателство” на Тръмп с Русия, всеки гражданин заслужава да бъде считан за невинен до доказване на противното, особено по въпроси, включващи чужденци. Презумпцията за невинност трябва да е гарантирана и за семейство Байдън и бизнес партньорите им.

Въпреки това Джо Байдън ще трябва да отговори на някои трудни въпроси, особено ако възнамерява да участва в следващите избори за президент. Допустимо ли е било синът му да печели от бизнес в Украйна, докато той е отговарял за украинската политика на Вашингтон? Каква работа е била извършена в замяна на получените от Байдън и фирмата му пари? Знаел ли е Джо Байдън за разследването срещу Burisma? И след като синът му е работил за Burisma не е ли било редно да се въздържа от използване на щатската външна политика за натиск срещу прокурора, който е разследвал тази фирма?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *