Заплаха за протест свали тол таксите и обхвата им

Тол таксите ще са по-ниски от приетите от правителството, ще обхващат по-малко пътища и ще влязат в сила от 1 март. Това съобщиха от правителството след двучасова среща в петък между премиера Бойко Борисов, регионалния министър Петя Аврамова и представители на автомобилните превозвачи. Тя се състоя след заплахи за масови протести в понеделник от камиони и автобуси, които се заканиха да спрат да зареждат магазини и да изпълняват курсове.

Превозвачите са недоволни от размера и обхвата на тол таксите и под заплаха за протести премиерът Бойко Борисов решил цените на тол таксите да бъдат намалени, както и да се извадят второкласните пътища от обхават на платеното преминаване.

След срещата Аврамова съобщи, че идния понеделник, ще бъдат пуснати за обществено обсъждане новите тарифи на тол таксите. От думите ѝ стана ясно, че те ще са в размера, предложен от автомобилните превозвачи, но какви ще са сумите за изминат километър според вида на превозното средство предстои да се види.

Участие в протеста на 13 януари заявиха превозвачи от 60 града от всички браншове – пътнически, товарни, международни и таксиметрови. Към тях обещават да се присъединят и членове на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, както и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Протестът не е политически и няма за цел сваляне на правителството, обяви преди няколко дни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

След срещата в Министерския съвет било уточнено, че тол системата ще влезе в сила от 1 март 2020 г. , каквото е и последното правителствено решение.

В края на декември кабинетът прие цените и обхвата на платените пътища, след като направи значителни отстъпки на превозвачите по отношение на платените пътища. Още тогава премиерът Бойко Борисов прогнозира, че ще има протести, но даде нареждане „тол системата трябва да заработи от 15 януари, никакъв март“.

1 коментар

  1. Заради запазване на фаталната банкова грешка, политическата съдба на господин Нено Димов ще се възпроизведе при други министри от правителството на Бойко Борисов.
    При централна банка с неправилно емитиране на пари – хората са с нарастващи щети. Тези щети подсигуряват политическия провал за правителството.
    Постижимо е спасение от икономическа криза.
    Устойчивият политически успех е възможен, когато централната банка правилно емитира пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *