Зам.-министър искал подкуп от строителна фирма. Отново е назначен в МРРБ!

В началото на миналата година, в Германия двама политици подадоха оставки, след като бяха уличени, че са получили 6-цифрени комисионни за сделки с доставка на медицински маски.   Единият от тях – депутатът от ХДС Николас Льобел, дори напусна партията заради скандала.

В България обаче, такова нещо няма как да се случи и нямаме предвид комисионните, а оставките.
У нас, хора, участващи във властта и незаконно искащи комисионни от фирми и физически лица, понякога просто биват  тихо отстранявани от поста, който заемат, а след като мине известно време получават друг висок пост, или пък същия, от който са отстранени. За оставки и признаване на вина и дума не може да става, защото в България, такива хора обикновено се ползват с протекциите на някой по-високопоставен, който им осигурява „чадър“.

Подобна е и историята, която разказва за един заместник министър, за който е получен сигнал, че си е поискал шестцифрена комисионна от фирма, извършила пътностроителни дейности и имаща да получава плащане от държавата. Условието да го получи безпроблемно обаче, оказва се не е свършената работа, а 10 % комисионна към държавен служител, извън всички законови норми, пише Благоевград-нюз.

Случаят е от есента на миналата година и стига до министър, главен секретар на Президентството, както и до самия президент на Република България, което води до освобождаването на зам. министъра тихо, без много шум и без обществото да разбере какво се случва. И това щеше да си остане така, ако същия човек не бе назначен на същия пост, само 9 месеца по-късно.

Пътностроителна фирма, извършила ремонтни дейности по пътища в община Кърджали, по Оперативна програма Регионално развитие,  на която държавата дължи плащане от около 2 млн.лв. получава предложение – срещу комисионна от 10 % да си получат плащането безпроблемно и бързо – според нашият източник, именно Захари Христов е автор на въпросното предложение. Строителите обаче отказват и вместо това,  запознават служебният министър тогава Виолета Комитова с офертата,  получена от нейния заместник.

Тя от своя страна  го свежда до знанието главния секретар на президента Радев тогава- Димитър Стоянов  и той приема собствениците на среща в президентството.  Шокиран от информацията, която получава Стоянов води представителите на фирмата при президента  Радев,  който също е потресен от чутото и е категоричен,  че подобни действия са недопустими. Два дни по-късно,  Захари Христов е освободен от поста, от служебния тогава премиер Стефан Янев.

Изненадващо за всички, на  4-ти август 2022 година,  в новия състав на настоящото служебно правителство,  назначено от Радев,  на поста зам.министър в МРРБ отново попада Христов, по думите на бившият вече директор дирекция „Държавна собственост “  Тодор Стоянов,  това става,  благодарение на протекциите на Николай Копринков, който е съветник на Румен Радев.

В отговор на участието му в разкриване на порочните опити за изнудване на фирми, Тодор Стоянов е освободен от поста директор дирекция Държавна собственост,  след 20 години  служба с мотив, че не отговаря на изискванията. Това става, само ден след връщането на Захари Христов в МРРБ. Формалната причина е, че за длъжността му се изисква достъп до класифицирана информация, какъвто му е отказан,  при поредна проверка в края на миналата година.

Историята с достъпа на Стоянов до класифицирана информация обаче, е не по-малко интересна. През последните 15 години, той е имал такъв достъп, а проверките, които се правят на 5 години  за подновяването му са минавали безпроблемно. Четвъртата проверка, която съвпада с периода на разплитане на историята с исканата комисионна обаче, се оказва неуспешна и ДАНС отказват да му дадат достъп.

Веднага след отказа, който Стоянов обжалва е изваден от списъка с длъжностите, които се нуждаят от такъв достъп и той продължава да работи безпроблемно в министерството. Всичко се променя, ден след връщането на Христов в МРРБ, оказва се, че без да разбере Стоянов отново е вкаран в списъка от длъжности, които се нуждаят от достъп до класифицирана информация и е освободен, на основание, че той не разполага с такъв. Нашата проверка показа, че в подобни случаи, първо се дава възможност на въпросния служител да кандидатства за достъп, или се преназначава временно на друга длъжност, такива възможности обаче, Тодор Стоянов не е получил и директно е освободен. Както самият той предполага, вероятно заради участието му в срещите, довели до изобличаването на Захари Христов, както  и противопоставянето му на опитите на Николай Копринков, да кадрува в ресорите на МРРБ.

За регулярни опити за кадруване на Копринков, разказва Тодор Стоянов, който твърди, че е ставал свидетел на случаи, в които първият носи папки със CV-та на различни хора за назначаване, по време на първото и второто служебно правителство на Радев.  Стоянов разказва и за опити от страна на Копринков да повлияе на Виолета Комитова, за да бъде уволнен самият той, които се оказали неуспешни, за това и предполага, че към сегашното му освобождаване имат отношение, както Захари Христов, така и Николай Копринков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *