Заев към София: Не трябва да ни се пращат разузнавателни служби

Президентът Пендаровски обвини България в намеса във вътрешните работи на страната му

 

Северна Македония протестира остро заради решението на президента Румен Радев да свика шефовете на службите за сигурност по повод „атаки“ и дискриминация срещу хора с българско гражданство в югозападната ни съседка.

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи, каза премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, цитиран от информационния сайт „Сакам да кажам“.

„Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност българи, при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи „към коя етническа общност принадлежите“. Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките. Изпращам силно послание до съседна България да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост“, каза Заев.

В понеделник президентът Румен Радев привика шефове на службите, а във вторник външната министърка Екатерина Захариева коментира, че проявите на дискриминация се недопустими. Тя отбеляза пред БНТ обаче, че македонските власти вече са започнали да реагират при такива случаи.

„Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби. Правата на гражданите са свещени. Надявам се, че това е било информационна среща, защото е недопустима намеса на една държава в друга държава, това е предвидено и в Договора за добросъседство“, каза Заев, цитиран от БТА.

На разположение сме да отговорим на всички въпроси, каза Зоран Заев, след като президентът Румен Радев свика среща на шефовете на службите.

Срещата се състоя поради зачестилите случаи на нарушаване на правата на македонски граждани само поради това, че се самоопределят като етнически българи, съобщи кабинетът на Радев.

Заев каза също, че се водят разговори за промяна на името на управляващия СДСМ – Социалдемократически съюз на Македония, в съответствие с Преспанския договор с Гърция, съобщават още македонските сайтове.

Това ще стане на предстоящите конгреси на партията. Една от идеите е за името Социалдемократи от Северна Македония.

„Има и други идеи, започнахме дебатите открито и прозрачно, защото призоваваме всички да постъпват в съответствие с конституцията и законите и ние, разбира се, трябва да бъдем пример за това“, каза Заев, който е и лидер на СДСМ.

Македонският президент  Стево Пендаровски от своя страна обвини България, че се намесва във вътрешните работи на страната му.
Пендаровски смята, че реакцията на българския президент противоречи на основния принцип в международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава.
Според него е „крайно необичайно“ и в противоречие с вътрешните процедури в НАТО държавният глава на една от членките на алианса да свиква службите за сигурност, за да реагират на предполагаемо нарушаване на правата на гражданите в друга страна членка на НАТО, съобщи кабинетът на президента Пендаровски.
В съобщението се казва, че до този момент Пендаровски не е получил нито една информация от компетентните институции за нарушаване на човешките свободи и права на македонски граждани, само защото са декларирали своята етническа принадлежност.
Като страна-кандидатка за членство в Европейския съюз Република Северна Македония от години се намира под редовен мониторинг от страна на Брюксел, но в никой доклад на ЕС не се споменават такива случаи, посочват от кабинета на Пендаровски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *