Загробващата сделка с американските самолети е заради 250 млн. комисионна?

Ветото на президента по ратифицираните договорите за закупуване на американски изтребител се дебатира в парламента

В пленарната зала Румен Гечев (БСП) прочете договора със САЩ за закупуване на изтребител за българските ВВС.

Според договора, цената по сделката в размер на 2,5 милиарда долара не е окончателна, това е прогнозна цена. Производителят си е запазил правото едностранно да завиши цената с повече от 10% и това е записано в договора. Купувачът се задължава да закупи изтребителя, дори цената да надвиши прогнозната. Купувачът се задължава да освободи от отговорност американската страна при смъртен случай и дефекти в изтребителя. Самолетът ще има само 6 месеца гаранция, при положение, че дори един хладилник има 2 години гаранция.

САЩ няма задължението да достави и тества самолетите на българска земя.

Инфраструктурата е за сметка на българския бюджет, но американската страна си запазва правото да инспектира инфраструктурата, но ако има забележки, може да преустанови едностранно договорните отношения.

Сделката е неизгодна не само защото цялата сума ще бъде платена още преди да се пристъпи към производството, но преговорният екип не се е постарал да получи  никакви отстъпки както лъже българския преговорен екип. Биха могли да постигнат отстъпка с аргумента, че сме предоставили безвъзмездно четири военни бази на САЩ, което е прецедент в световната военна практика.

Освен това самолетът в некомплектован вид е по-скъп от комплектованите самолети от същия клас, продадени на Словакия и Бахрейн.

По време на дебатите по ветото на президента Тома Биков (ГЕРБ) подчерта, че нищо от изнесените точки по договора, което смущава опозицията, не е посочено във ветото на президента Радев.

„За пореден път Борисов клекна на ДПС и показа пълната си зависимост от Сараите. Загробващата сделка с американските самолети е заради 250 милиона комисионна, която ще си подели преговорния екип. От българска страна договорът е подписан от Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, а от американска страна – някакъв мижав началник на отдел, който утре може да бъде уволнен. Ето такава ни е тежестта пред американците. За пореден път стана ясно, че янките презират до дъното на душата си сервилните нации, и ако имат възможност да ги унижат и пре*бат, нямат никакви скрупули да го направят.  Тогава какъв е смисълът да си причиним това унижение? Тлъстата комисионна, това е причината да се държим като плужеци.  Тя ще отиде в ръцете и на ДПС чрез техния скрит представител Емил Караниколов, което е и причината ДПС да застава твърдо зад тази безумна и безобразна сделка.

Да ви приседне комисионната, гадове ненаситни!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *