Заводът за отпадъци в София в тайни договорки с известен търговец на ток

Наши източници ни запознаха с любопитна информация, според която небезизвестната фирма за търговия с електрическа енергия „МОСТ Енерджи“ е влязла в сериозни задкулисни договорки с ръководството на Столичното предприятие за третиране на отпадъци, пише ПИК.

Оказва се, че между двете юридически лица преди време е сключен договор за доставка на електрическа енергия, който изтича на 30.04.2020 година. В тази връзка по напълно законов ред преди тази дата е проведена обществена поръчка за избор на нов доставчик на ток на столичното предприятие. Добилата популярност „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ е избраният кандидат, който е трябвало да доставя електрическа енергия за двугодишен период с начало 1.5.2020 година, но до момента това не е се случило.

От доверени източници разбрахме, че въпреки резултатите от обществената поръчка, е направена устна договорка, според която „МОСТ Енерджи“ ще продължи да доставя ток на Столично предприятие за третиране на отпадъци и след изтичането на срока по сключения договор.

Изглежда, че въпросната „сделка“ е плод на задкулисни разговори между ръководните органи на двете дружества. Все пак съвсем законно и в регламентираните срокове е проведена обществена поръчка за избор на нов доставчик на електрическа енергия и „МОСТ Енерджи“ не я е спечелил!

С избраната фирма „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ е подписан договор, дори дружеството е било прехвърлено в нейната балансираща група. След сключването на писменото споразумение е следвало от 1 май въпросната фирма да започне доставките. Но въпреки законно проведената обществена поръчка и наличието на валидно подписан договор, позовавайки се на неясни и съмнителни основания, Столичният завод решава едностранно да прекрати договора.

Той не се е възползвал от законовото си право, дадено от Закона за обществените поръчкиq да се опита да предоговори цената. Въпреки тези обстоятелства Гранд Енерджи Дистрибюшън е предложила, с оглед извънредното положение, за срок от 3 месеца да доставя на цена от 77 лева, което е с над 5 лева по-малко от договореното с „МОСТ Енерджи“.

Но независимо от предложението ръководителите на Столичен завод за преработка на отпадъци вземат решения да продължат изцяло незаконно договорът с „МОСТ Енерджи“, изтичащ на 30.4.2020 година.

Е, ние питаме, каква е икономическата логика едно предприятие да плаща по-висока цена за какъвто и да било продукт, при положение че от друго място може да получи чувствително по-добра? Според нас единственият логичен отговор на този въпрос се крие в наличие на напълно скрита и изцяло нелогична задкулисна договорка. 

Никой икономист не би посъветвал фирмата, за чиито финанси отговаря, да взима решения, които са икономически неизгодни за нея и биха и донесли съществени загуби. Всяко юридическо лице търси варианти да оптимизира разходите в дейността си, както и да управлява разумно бюджета си, за да е на печалба.

Кои са всъщност „МОСТ Енерджи“?

Фирмата от години се свързва с Ясен Симитчийски. Името му „говори“ и за друго дружество за търговия с ток – „Кумер“.

През годините дружествата бяха спрягани в медиите във връзка сразлични казуси, касаещи съмнително договорени големи обществени поръчки с НДК, БНТ, някои общини. По всичко изглежда, че г-н Симитчийски има стабилни връзки с правилните хора…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *