Заводът за асансьори от разследването „Осемте джуджета“ е разграбен

Илия Златанов – собственикът на асансьорната компания „Изамет“, който беше главният свидетел в разследването „Осемте джуджета“ – сигнализира, че заводът му в София е бил разграбен.

Базата на „Изамет“ край гара Искър е охранявана от частната охранителна фирма „Делта гард“ в продължение на месеци, след като контролът на Златанов и семейството му върху предприятието е отнет.

„Снимките ви показват какво заварихме. Всъщност, нищо не заварихме. Всичко беше изнесено. И шкурките даже. Чиста проба вандалщина! Без нищо да се бута, може успешно да мине за декор за филм за война“, коментира адвокатът на Златанов Грета Ганева, като показва празни каси, разпиляна документация и отворени складове.

Илия Златанов съобщава, че скъпи матерали от завода са изхвърлени на снега, а фабриката е „нарязана на скраб“. Не е ясно кой е извършителят на погрома, охранителната фирма е оставила обекта поради липса на правно основание за охрана. Все още не е ясно и какви са щетите от унищожените скъпи машини.

73-годишният бизнесмен живее в чужбина, след като обвини бившия директор на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура Петьо Петров – Еврото за това, че го е изнудвал и му е отнел контрола върху фабриката след семеен спор за собствеността.

Златанов твърди, че срещу запис на заповед за близо 2,7 млн. лв. Петров е осигурил изключително бързото задействане на прокуратурата по делото срещу сина му, който е арестуван за няколко месеца. Впоследствие обаче, според разказа на бизнесмена, бившият следовател и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи.

Случаят стана известен като „Осемте джуджета“ по името на ресторанта, в който Петров (по това време действащ адвокат) е правил срещите си с клиенти и с високопоставени служители на прокуратурата. Заведението беше затворено няколко месеца след избухването на скандала.

По случая беше образувано разследване, но до момента няма нито едно обвинение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *