Забраните на Иван Гешев продължават да падат в съда

Две поредни знакови имена, в които се бе прицелил главният прокурор Иван Гешев, спечелиха поредно съдебно надмощие над него – президентският съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев и шефът на „Русофили“ Николай Малинов.

Милушев отново има право на допуск до класифицирана информация, разкрива „Дефакто.бг“. Според изданието тричленен състав на Върховния административен съд е отменил решението, с което той бе лишен от секретните данни. В началото на ноември 2020 г. Софийският районен съд обяви за незаконен ареста му от 9 юли – той бе задържан зрелищно, след като спецпрокурори, военни обвинители и служители на Бюрото за защита на главния прокурор нахълтаха на „Дондуков“ 2.

Делото пред ВАС е секретно и решението по него не е публично. Диспозитивът му обаче гласи: „Отменя решението на Държавната комисия за сигурността на информацията, с което е потвърден отнетият допуск за класифицирана информация на Илия Милушев, и връща делото на ДКСИ за ново разглеждане“, твърди „Дефакто.бг“, позовавайки се на адвокатката на съветника Атанаска Каракашева. Мотивите на върховните съдии не са известни, но се предполага, че процедурата за отнемането на допуска не е била по правилата. От юли м.г., след като Милушев бе освободен срещу парична гаранция, процесуално-следствени действия с него не са извършвани. Делото се води от столичната военноокръжна прокуратура.

Две съдебни инстанции вече обявиха за незаконен и ареста на президентския секретар Пламен Узунов. Мотивите за него и Милушев са сходни – задържани са без конкретни данни за извършени престъпления.

Друг заподозрян, срещу когото Гешев сипеше публично тежки обвинения, този път за шпионаж в полза на Русия, Николай Малинов вече свободно може да пътува извън страната. Причината е, че законовият 18-месечен срок, в който прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт в съда, е изтекъл, което автоматично сваля мярката му за неотклонение. От 10 март Малинов е без наложена парична гаранция и без забрана да напуска България, обясни пред „Сега“ адвокатът му Димитър Вълчев. Малинов дори се намира в Москва за среща със зам.-председателя на Генералния съвет на „Единна Русия“ Андрей Климов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *