Ето кои са номинираните за министри в кабинета на промяната

Ако съдим от пропорциите, ПП трябва да поемат до 8-10 министерства, а ДБ, БСП и ИТН да си разпределят останалите

 

Четири политически сили се канят да сформират редовно правителство след поредните извънредни парламентарни избори. Това са „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев пък започнаха незабавно след вота совалки по партийните централи за очертаване на схема на преговорите. В медийното пространство се появиха и първите спекулации за състава на бъдещия кабинет.

От ПП днес опровергаха информациите, като обясниха, че на са обсъждани никакви имена към момента. Източници на „Флагман“ от партиите потвърдиха, че наистина кадрови въпроси за кабинета не са коментирани.

Другата седмица обаче започват срещите на експертните групи. Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри, че те ще са 18 на брой.

Все пак до момента има ясни предложения от страна на „Продължаваме промяната“ за министри в следващото управление. За кои от тях ще се постигне съгласие и кои ресори ще отидат в коалиционните партньори, предстои да разберем.

Още преди изборите обаче от ПП посочиха Кирил Петков като номинация за министър-председател. Те имат сериозен аргумент да настояват за това, след като на вота на 14 ноември победиха фаворита ГЕРБ за изненада на социолозите (ако съдим от предизборните им проучвания). Другите три формации засега дават знаци, че нямат проблем с това Петков да оглави следващото правителство.

Подобна е ситуацията и с Асен Василев – той е издигнат за министър на финансите, какъвто бе в първия служебен кабинет на Стефан Янев.

От ПП признаха и че Даниел Лорер е тяхното предложение за министър на външните работи. Тук не са изключени обструкции предвид липсата на достатъчен опит в сферата от страна на Лорер.

Образователният ресор обаче изглежда много вероятно да продължи да се управлява от сегашния служебен министър акад. Николай Денков. Той е безспорен авторитет. Близък е до Кирил Петков и Асен Василев. А и образованието винаги е било приоритет за харвардското дуо, особено за Петков. Самият Денков също заяви, че няма нищо против да продължи да е министър.

Собственикът на „Еконт“ Николай Събев е другият ясен фаворит за министър – в случая на транспорта. Той самият не крие готовността си да поеме ресора. Кирил Петков пък сложи името му на масата още в началото на предизборната кампания.

По информация на „Флагман“ служебният премиер Стефан Янев може да е бъдещият министър на отбраната. Той вече е заемал поста в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г. Говори се, че президентът Радев го препоръчал и за бъдещото правителство за военния ресор. Има спекулации, че Янев дори може да остане премиер, но те нямат особена логика и са по-скоро неверни.

След изборите Кирил Петков даде добра оценка и на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, което също е знак, че той може да остане.

Ако съдим от пропорциите в 47-ото НС, ПП трябва да поемат половината ресори в следващото правителство, ако преговорите завършат с успех. Това означава около 8-10 министерски кресла.

БСП и ИТН са с изравнени сили и би следвало да поемат по три ресора, а ДБ – два. Все пак и това е относително. Ако съдим от думите на Кирил Петков, подобни пропорции няма да се вземат предвид. Водещо щяло да е да бъдат избрани най-подходящите хора, без оглед на това кой ги излъчва.

От ПП настояват преговорите между четирите сили да се водят не сепаративно, а между всички заедно. А действията да са единни. Това означава министрите да не са ярки политически лица, които да са идеологически натоварени, а по-скоро експертни фигури, които да са приемливи за всички. Все пак сериозно отклонение в съотношенията между отделните формации едва ли може да се очакват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *