ЕК е готова да преглътне работеща „Белене“

Европейската комисия е готова да подкрепи България, в случай, че страната реши да довърши проекта за Втора атомна централа – „Белене“. Новината дойде изненадващо от зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс на форум за зеления пакт, организиран в София с участието на министър-председателя Стефан Янев, заместника му Атанас Пеканов, евродепутати и кандидати за народни представители у нас.

Досега се смяташе, че ЕК няма да сертифицира площадката на „Белене“ заради проектирането на централа с руски реактори, заради което България води тежки дела за неустойки от години с „Атомстройекспорт“. Днес обаче Тимерманс даде да се разбере, че сделка за това може да се сключи под условие – страната ни да се раздели с въглищната индустрия в най-кратък срок.

Днес Пеканов внася в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост за над 12 милиарда лева с възможност за иновации за още поне 9 млрд., като в него са посочени 2 възможни крайни дати за затваряне на ТЕЦ-овете на твърдо гориво у нас – „Мариците“ – до 2038 г. или 2040 г. Тимерманс не пожела да се ангажира с коментар за тях.

Няма бъдеще в тези централи, отсече заместникът на Урсула фон дер Лайен сутринта при пристигането си на форума „Зеления преход“, като бе посрещнат от мощни синдикални освирквания в защита на въгледобива край Раднево.

„Проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим“, обясни Тимерманс по темата „Белене“, с което връща проекта от т.нар. Голям шлем в енергетиката на екс президента Георги Първанов на дневен ред, въпреки заявките от 4 основни политически сили у нас „против“ довършването на проекта.

Това са ГЕРБ (лидерът й Бойко Борисов нарича площадката „гьол“ и с решение на неговото мнозинство в парламента през 2013-а г. бе приет мораториум върху строителството – б.а.), ИТН, ДБ и Продължаваме промяната, като в интервю за в. „Уикенд“ преди седмица Асен Василев изрично напомни, че няма как ЕК да сертифицира Втора атомна и дебат за това не може да съществува.

Иначе попитан за шоковата инфлация в Европа на фона на енергийната-газова криза, Тимерманс обясни, че поскъпването не е само у нас:

„В момента със съпругата ми живеем в Белгия, плащаме авансово 220 евро на месец, но аз знам, че вече тази сума няма да е достатъчна за покриване на сметката, защото сумите се покачват драстично. Предполагам, че в края на годината ще трябва да се плати доста повече“.

„Заради COVID намалява предлагането на газ, хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е „перфектната буря“, но се надяваме, че това е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година“, каза зам.-председателят на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *