Една година прокуратурата държи на трупчета проверката на Горанов

Всичко около казуса е тайна, отговаря шефът на спецобвинението

Прокуратурата, която няма проблем да разпространява доказателства по някои дела, вече цяла година крие какво се случва с проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов. Единственото ясно по проверката, която стартира миналия ноември, е, че от март т.г. е в Специализираната прокуратура. Нейният ръководител Димитър Франтишек отказа да отговори на въпросите на „Сега“ защо проверката се бави и дали вече е образувано дело, или е постановен отказ да има разследване. Въпросите бяха пратени по Закона за достъп до обществена информация. Без отговор остава и питането кой е наблюдаващият прокурор, макар и да има съдебна практика, че тази информация не може да бъде тайна. Преди това информация беше отказана и от върховната прокуратура.

Когато има образувана прокурорска преписка, достъп до материалите имат само хората, посочени в Наказателнопроцесуалния кодекс, пише Франтишек в отказа. Според него предоставянето на информация на трети лица може да застраши разследването. „Материалите по предварителното производство не могат да се разгласяват без разрешението на прокурора, каквото в конкретния случай не е дадено“, допълва още спецобвинителят. От тази формулировка може да се предположи, че все пак спецпрокуратурата е образувала разследване, макар и в НПК да няма термин „предварително производство“.

Първоначално от прокуратурата оправдаваха протакането с това, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия дали Горанов е в конфликт на интереси и едва тогава ще решат преписката. На 1 март КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Така министърът очаквано излезе чист от скандала с имота от 180 кв. м в затворения комплекс в София, който обитава, без да плаща наем. А прокуратурата все още държи проверката на трупчета. Нито атакува в съда решението на КПКОНПИ.

Скъпият имот, обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *