Единственият номиниран за шеф на КЕВР се отказва

Единствената номинация за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се оттегля по искане на самия Пламен Младеновски, който бе предложение на ГЕРБ и се считаше за сигурен за поста. Това заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов пред БНР в понеделник.

Младеновски в момента е директор на дирекция „Електро и топлоенергетика“ в КЕВР и дори за да може да бъде предложен за поста бяха променени изискванията за професионален стаж за поста и той да е пет вместо 10 години.

„Той е експерт и иска да почувства по-широка подкрепа, защото е важно регулаторът да се чувства независим! След като всички, особено кръгът „Манолова“, започнаха злостно да оспорват не неговата експертиза, а това, че едва ли не законът е бил променен заради него и че едва ли не ще бъде послушко, в крайна сметка явно са го демотивирали“, обясни Николов.

Реално Манолово още при промяната на изискванията за регулаторния шеф, заяви, че тя се прави за човек с инициали П.М.

Младеновски обаче е считан за професионалист и дори при гласуването на въпросната корекция всички депутати се обединиха около мнението, че регулаторът има нужда от млади специалисти с модерно мислене и пет години стаж са напълно достатъчни.

Самият Младеновски още не е обявил публично мотивите си за оттеглянето от надпреварата.

Така наново започва процедурата за номинации за избор на председател на КЕВР. Дотогава на поста остава Иван Иванов, чийто мандат изтече през април.

Процедурата за подмяната на четирима от членовете на комисията – двама енергийни и по един воден и икономически комисари продължава с изслушване на предложените кандидатури.

Сред тях са трима досегашни членове – Димитър Кочков като единствено и поради тази причина сигурно назначение за воден комисар, Евгения Харитонова – номинация на ГЕРБ, и  Владко Владимиров, който е издигнат от депутата и председател на НФСБ Валери Симеонов.

ГЕРБ има още две номинация за енергиен комисар – на настоящия член на ръководството на общинското дружество „Топлофикация-София“ Валентин Терзийски, който е бивш шеф на топлофикации на бизнесмена Христо Ковачки. Другият предложен за енергиен комисар от управляващата партия е работещият в „Български енергиен холдинг“ Георги Добрев, който ще се бори и за икономически комисар. Кандидат за поста, но предложен от „Воля“, е и Кремен Георгиев, който бе шеф на столичната топлофикация и също се свързва с бизнеса на Ковачки.

Номинацията на ГЕРБ за икономически комисар е на бившия кмет на софийския район „Лозенец“ Любомир Дреков. Третото предложение за този пост е на БСП и е на един от предишните директори на „Булгаргаз“ Любомир Денчев.

За вторник е насрочено изслушването на кандидатите в парламентарната енергийна комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *