Европа е бясна, че САЩ печелят от украинския конфликт

САЩ получават супер печалби от конфликта в Украйна, докато Европа е крайно недоволна от това обстоятелство. Това съобщи „Политико“, позовавайки се на свои източници.

Според изданието „високопоставени европейски служители са бесни на администрацията на Джо Байдън и сега обвиняват американците, че печелят от войната, докато страните от ЕС страдат“, съобщава ТАСС. „Ако се погледне трезво на ситуацията, страната, която печели най-много от тази война, са Съединените щати, защото те продават повече газ на по-високи цени, а също и защото продават повече оръжия“, казва служител на ЕС пред „Политико“.

Друга причина за гнева в Европа, както посочва изданието, са екологичните субсидии на САЩ, които заплашват да унищожат европейската индустрия. „Ние наистина се намираме в исторически етап“, казва друг източник. Той твърди, че двойният удар от прекъсванета на търговията от субсидиите на САЩ и високите цени на енергията рискува да настрои общественото мнение срещу продължаващите военни действия в Украйна и курса на НАТО. „Америка трябва да разбере, че общественото мнение се променя в много страни от ЕС“, добавя източникът.

Според Дейвид Клайман от мозъчния тръст Brueghel, „европейците явно са разочаровани от липсата на предварителна информация и консултация“ от страна на САЩ. В интервю за „Политико“ ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова Вашингтон да отговори на опасенията на Европа. „Американците са наши приятели. Те вземат решения, които ни засягат в икономическата сфера“, каза дипломатът.

Енергийната криза в ЕС се влоши в началото на юли, когато възникнаха първите прекъсвания на доставките на газ от Русия за редица страни от ЕС, дължащи се, наред с други неща, на проблеми с поддръжката на турбините на газопровода „Северен поток“ поради санкциите на Запада, посочва ТАСС. След това Европейската комисия призова страните от ЕС да се подготвят за пълно спиране на доставките на газ от Русия и да приведат в действие план за доброволно намаляване на потреблението му с 15% за периода от 1 август 2022 г. 31 март 2023 г.

Търговските отношения между САЩ и ЕС са, както „Блумбърг“ посочи по-рано, в криза заради американския закон за намаляване на инфлацията, който според европейските лидери може да доведе до нова трансатлантическа търговска война. През 2020 г. в Брюксел на среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен президентът на САЩ Джо Байдън обяви началото на нова ера в търговските отношения с Европа: отмени търговските бариери на стойност 21,5 милиарда долара, наложени от бившия държавен глава Доналд Тръмп, и започна преговори за преустановяване на митата върху стоманата и алуминия. Сега съюзниците на САЩ в ЕС посочват нечестната политика на Вашингтон в индустриалния сектор, посочвайки закона за намаляване на инфлацията в страната, което предполага намаляване на данъците, ползи в областта на енергийните доставки за предприятия, които отварят врати в Съединените щати, и като цяло насърчава населението да купува американски продукти (план „Купувайте американско“, добавя ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *