Евронюз: На младите протестиращи им писна от стила на Борисов

Хиляди хора излязоха по улиците в цяла България във вторник – Денят на независимостта на страната, призовавайки премиера и главния прокурор да се оттеглят, тъй като са позволили на олигархична мафия да поеме контрола над балканската държава, съобщава „Евронюз“ в репортаж от снощния антиправителствен протест, обявен като „Велико Народно въстание III“.

„Преобладаващо младите протестиращи казват, че искат реални стъпки за ограничаване на корупцията и им е писнало от управленския стил на премиера Бойко Борисов, който е начело на три поредни правителства от 2009 г. насам“, се казва в статията.

Протестиращите, които имат подкрепата на около две трети от населението според последните социологически проучвания, искат датата на парламентарните избори да бъде изместена от планираната през март 2021 г.

Полицейското присъствие в центъра на столицата София беше засилено. Полицията отцепи правителствените сгради.

Въпреки че всички предишни митинги през последните месеци бяха предимно мирни, от време на време имаше сблъсъци с полицията и арести, разказват репортерите на „Евронюз“.

В отговор на протестите, започнали за първи път на 9 юли, Борисов предложи реформи на конституцията, които бяха обявени от протестиращите като средство за поддържане на правителството му на власт до следващите избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *