Еврокомисията благослови Плана за развитие. Ето как харчим европарите

Европейската комисия (ЕК) дава “зелена светлина” на българския План за възстановяване и устойчивост, обяви на пресконференция в София председателката на комисията Урсула фон дер Лайен. В събитието в Гранитната зала на Министерския съвет взе участие и премиерът Кирил Петков.

“Българският план е изключителен. Почти 60% в него подкрепят зеления преход. За нас е важно България да е заедно с Европейския съюз в тази посока. Планът отговаря на много условия, които са доста високи”, похвали страната ни шефката на ЕК.

Урсула фон дер Лайен препоръча руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договорите с “Газпром”. Предстои анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат както е заложено по тях, изтъкна председателката на Еврокомисията.

Премиерът Кирил Петков отчете, че Планът ще даде сериозен тласък на българската икономика. “Планът ни дава стъпки напред да сме независими от Русия, инвестирайки толкова много в алтернативни източници на енергия и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата енергия. Ако обърнем минералните извори в електроенергия, тя ще е чиста и независима. Така че Планът и гръцката връзка ще ни позволят независимост и възможност да контролираме икономиката и съдбата си”, подчерта Петков.

Той посочи, че финансирането по Плана се равнява на около 10% от българската икономика и благодари на председателя на ЕК за присъствието й в София.

“Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България. Той дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да реформираме върховенството на закона за засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите”, изброи Петков.

Председателят на Европейската комисия благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас.

След като даде положителна оценка за българския план, Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя Петков почетен плакет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *