Евродепутати с убийствена поправка срещу България в спора й със Скопие

Видни европейски социалисти са съавтори на поправка на резолюция в ЕП, която взема страната на Скопие и осъжда България във връзка с българското вето на започването на преговори за членство на Северна Македония, съобщи euractiv. bulgaria.

Социалистите Таня Файон (Словения), Тонино Пикула (Хърватия), Марек Белка (Полша) и Андреас Шидер (Австрия), както и зелената Тинеке Стрик (Нидерландия) са автори на убийствена поправка, която би могла да промени смисъла на резолюция на Европейския парламент, имаща за цел да вкара Скопие в правилния път към еврочленството. Автор на проeкторезолюцията е Илхан Кючюк (ДПС).

Поправката осъжда позициите на българските власти и подкрепя “зрелия и балансиран отговор” на Скопие. Текстът звучи така:

“(Европейският парламент) осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български държавни служители по исторически въпроси, свързани със Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските власти да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България; приветства зрелия и балансиран отговор на тези провокации от правителствените служители на Северна Македония“.

Безпрецедентно е резолюция на ЕП да осъжда страна членка, едновременно с това подкрепяйки държава извън евросъюза.

Резолюцията, заедно с поправките, ще бъде гласувана в четвъртък.

EURACTIV България разговаря с Петър Витанов, ръководител на групата на българските социалисти в ЕП. Той каза, че българските евродепутати социалисти няма да подкрепят поправката и това не е позиция на групата на социалистите в ЕП.

Витанов каза също, че в сряда (24 март) на заседание на групата на социалистите в европарламента ще разясни българската позиция. Според него, поправката е насочена срещу риториката на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, но въпреки това е “едностранчива”.

Факт е, че българските власти не успяват да си осигурят подкрепа, нито разбиране в рамките на ЕС за ветото си срещу започването на преговори за членство със Северна Македония. Това важи очевидно както на междуправителствено ниво, така и в Европейския парламент, където досега не са забелязани опити българската позиция да бъде обяснена – нито от управляващите, нито от опозицията, които по този въпрос са единни.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира остро ситуацията с пост във Фейсбук: Безпрецедентно е в такъв документ да се съдържа и упрек към настояща държава членка. Призовавам бившите си колеги от Групата на социалистите и демократите в Европарламента да изтеглят поправката, казва Йотова.

Езикът на омразата и провокативните изказвания, както и потъпкването на правата на хората с българско самосъзнание са запазена марка на Република Северна Македония, категорична е тя.

Готвената поправка потвърждава за пореден път пропуска на българската държава да обясни на европейските си партньори своята позиция за Република Северна Македония. Добросъседството означава не само изчистване на спорове от миналото, но и поведението в настоящето, както и защита на гражданите с българско самосъзнание. Конкретен пример от последните дни е скандалът с представителя на Скопие на музикалния конкурс „Евровизия“ заради българската му идентичност и симпатия към нашата страна, допълва вицепрезидентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *