Държавата най-после затяга контрола в данъчните складове на „Лукойл“, от БПГА вият на умряло

„Лукойл България“ ще трябва да отдели и лицензира като отделни данъчни складове шестте си бази, свързани с нефтопровода. Всеки един от тях трябва да има отделна банкова гаранция, както и да бъде снабден с измервателни уреди и видеонаблюдение.

Това гласуваха днес на първо четене депутатите от правната комисия. Те се събраха извънредно заради промените в Закона за здравето, с които се отменя извънредното положение след 12 май. В преходните и заключителните разпоредби на здравния закон обаче финансовото министерство е вкарало промени и в закона за акцизите и данъчните складове.

В момента по нефтопровода на търговеца на едро и дребно „Лукойл България“, който тръгва от рафинерията и стига до София, има шест бази, но те се водят като един данъчен склад. Законовата промяна за обособяването им като отделни данъчни складове не е съпътствана с мотиви, но от лаконичните обяснения на зам.-финансовия министър Росица Велкова в правната комисия в парламента, стана ясно, че целта е затягане на контрола.

Очаквано от Българската петролна и газова асоциация остро реагираха и призоваха правителството да изтегли текстовете. „Тези промени нямат нищо общо със закона за здравето. Те не са обсъждани с бранша“, посочват от асоциацията.

„На фона на икономическата криза, породена от коронавируса, държавата притиска част от бизнеса да прави огромна инвестиция за стотици милиони“, коментира Светослав Бенчев от БПГА. По думите му няма смисъл от тази промяна, защото в момента горивото се измерва във всяка база при напускането му, а сега ще трябва да се мери и при постъпването от нефтопровода. Ако текстът бъде гласуван и на второ четене, „Лукойл България“ ще има срок от един месец да подаде заявления за нови лицензи пред Агенция Митници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *