Държавата е ощетена с 1 млрд. лв. от сделката с БТК?

Днес стана известно, че БТК се е сдобила с шестия си поред собственик – медийната група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Това се вижда от данните, вписани в Търговския регистър, съобщи „Капитал“. Премахнати са запорите, наложени преди това от синдиците на КТБ заради заем от нея и от Антикорупционната комисия.

Чрез продажбата на Vivacom държавата е ощетена с 1 млрд. лв., твърдят от „Отровното трио“. Те дадоха брифинг днес и настояха за извънредно заседание на Народното събрание, на което това да бъде установено.

„Кабинетът успя да осъществи последната кражба в управлението – сделката за „Виваком“, която е реализирана с участието на Царатурата или КПКОНПИ, които са вдигнали запора на Виваком по аферата КТБ. Според нас става въпрос за лишаване на данъкоплатците от 1 млрд. лв.“, обяви адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“, които са сред организаторите на протестите вече 23-и ден.

Според Велислав Минеков КПКОНПИ е предпочела частния интерес на близките до депутата от ДПС Делян Пеевски братя Велчеви, Спас Русев и руската ВТБ.

„Отровното трио“ настоява като опозиция БСП и ДПС да внесе искане за извънредно заседание на Народното събрание, при което да се установи защо са вдигнати запорите, както и да бъде изслушан и шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и новия министър на финансите Кирил Ананиев.

„Очевидно #Кой направи поредната кражба и финализира сделката. Хубаво е всички да знаят защо Борисов не подава оставка „, каза от своя страна Арман Бабикян.

Междувременно и лидерът на „Да, България“ Христо Иванов поиска прокуратурата да разследва КПКОНПИ заради БТК.

Сигналът на Иванов е за отказа на КПКОНПИ върху 356 млн. лева, които доскоро смяташе за незаконно придобити чрез източването на КТБ. Тези пари бяха част от делото за конфискация на имущество за 2.2 милиарда лева, собственост на бившия шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и други физически лица.

Антикорупционната комисия прекрати преди месец претенциите си за 108.9 млн. лв., дължими от бившия собственик на телекома „ИнтерВ Инвестмънт“, над 124.9 млн. лв. от „Вива Телеком България“, която до днес притежаваше БТК, и повече от 62.5 млн. евро от парите, придобити при продажбата на „ИнтерВ Инвестмънт“, в която мажоритарен собственик беше банкерът и основен акционер в КТБ Цветан Василев.

Сигналът до прокуратурата идва на фона на информацията, че БТК вече е продадена на медийната група “Юнайтед груп”, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд “БиСи партнърс”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *