ДПС с нов шамар за Асен Василев – бъркат му в хазната

Министерстването на Асен Василев в последно време се оказва доказателство, че една беда никога не идва сама. След като по всяка вероятност няма да успее да вкара България в еврозоната през 2025 г. въпреки всичките си опити да напълни хазната, а внезапно ГЕРБ настояха той да не остане на поста си след ротацията, от ДПС са подготвили нов повод финансист №1 да не мигне – ще бъркат в хазната му, пише „Уикенд”.

Идеята била на депутати и кметове от движението, според която част от данъците трябвало да остават за местната власт, а да не отиват изцяло в и без това продънената хазна. Това разказаха депутати, запознати с иновативната хрумка, която досега не е била приемана от нито един министър на финансите. Въпреки че зам.-председателят на движението Йордан Цонев е близък до министър Василев, подобна идея като нищо ще всее раздор между министерството и парламента, след като и от ГЕРБ решиха, че министърът не им трябва.

Според запознати, идеята била именно на един от новоназначените началници в Централното оперативно бюро – кметът на Белица Радослав Ревански. Наскоро станал и зам.-председател на сдружението на общините, Ревански умувал да събере парафите на свои колеги и депутати от ДПС и да ги положи под писмо с искане до министър Василев да олекне държавната кесия в полза на общините. ДПС са втора политическа сила по тежест на кметове и общински съветници. В момента именно те се оказват под ударите на министерство на финансите, което не само, че не изплати на кметовете одобрените и разписани в бюджета проекти, а и ги удря с акции от страна на НАП именно с цел да напълни хазната за изкуствено сваляне на инфлацията – приоритетна задача, ако страната ни иска наистина да се класира за еврозоната.

Говори се, че Ревански, който лично е протестирал именно срещу Асен Василев по времето на кабинета „Кирил Петков”, вече имал одобрението от висшия апарат на ДПС за искането си и писмото щяло да се изпрати след ротацията. Министърът на финансите въпреки броженията на ГЕРБ срещу него в момента най-вероятно ще остане на поста си. Според депутати лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов просто извива ръцете на вицепремиера със заплахите, че не го иска в правителството на Мария Габриел, за да може да остави на мира кметовете му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *