Джеймс Пардю: София и Скопие могат да направят голяма грешка

Демокрацията е победител, каза за изборите в САЩ бившият посланик на Вашингтон у нас

„Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз“. Това коментира пред БНР американският дипломат Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ у нас, след като София обяви, че не приема преговорната рамка за Скопие.

„Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията си на член на ЕС, докато Северна Македония се стреми да получи членство, но не съм сигурен дали си струва да се създава неприязън между правителствата на двете страни и народите им“, посочи Пардю

„Мисля, че има опасност и двете страни да направят голяма грешка. Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на Европейския съюз. България трябва да е в близки отношения на сътрудничество с тази своя съседка. Премиерът на Северна Македония е много прогресивен човек. Той имаше смелостта да се споразумее с Гърция по спора за името. Много съм впечатлен от него. Той върши много добра работа за страната си. Много ще е жалко България да спре процеса на европрисъединяване на Северна Македония заради историята и езика“, каза дипломатът, като добави и доста странен „аргумент“ по темата: „В края на краищата и ние говорим английски, но нямаме никакво желание да се налагаме на Англия. Всяка страна може да нарече езика си както иска. Това си зависи от нея“.

„Учените спорят в продължение на векове. Оставете ги да си вършат работата сега. Има начин да я свършат – двете страни имат толкова много общо помежду си. Много бих искал да видя отношения на сътрудничество между Северна Македония и България. Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази блокада. Тя не е в дългосрочен български интерес“, посочи дипломатът.

Всъщност позицията на София по темата е съвсем ясна и точно на това държи – да се уважават историческите факти и мнението на учените.

Вицепремиерът Каракачанов представи отново българската позиция по тв Bulgaria ON AIR:

„Република Северна Македония не е готова да започне преговори, защото тяхното правителство вече повече от три години се опитва да не изпълнява Договора с Република България. По нито една от точките от този договор, подписан на 1 август 2017 година, няма никакъв напредък“ . „28 години спориха с Гърция. Ние сме готови и на такъв дълъг разговор“, заяви Каракачанов.

„Не мога да разбера защо някои външни наблюдатели объркват ролите. Не България кандидатства за членство. България е страната-член, Македония кандидатства за членство в ЕС и би следвало да е наясно, че ангажиментите, които поема със сключването на договори, какъвто беше Договорът от Скопие от 1 август 2017, трябва да се спазват. В Македония обаче като че ли витаеше и продължава да витае едно схващане, че някой ще притисне България в последния момент и България ще клекне,“ казва Красимир Каракачанов. „Има опити да ни убеждават по един или друг начин, но България защитава своите национални интереси,“ каза той.

Междувременно и БСП излезе с позиция по темата: „Българското съгласие не може да бъде изтъргувано или дадено под външен натиск. Не може да бъде постигнато европейското бъдеще за Република Северна Македония за сметка на националното ни единство, българската история и компромиси с историческата истина. Към този момент не са налице условията за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, се посочва в позицията“, се казва в становището на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, обсъдено и прието на специално заседание. Тази позиция ще бъде защитавана от евродепутатите на БСП в европейските институции.
ЗА ИЗБОРИТЕ В САЩ

„Въпреки поляризацията между противниците и привържениците на президента Доналд Тръмп демокрацията победи“, обобщи набюденията си за драматичните президентски избори в САЩ дипломатът.

По повод на декларацията на Тръмп преди 4 години, че е станал президент, за да сложи край на „американската касапница“, Пардю обясни: „Когато той говореше за „американска касапница“, всички помислихме, че това е визията му за времето преди него. Но излезе, че именно той беше „американската касапница“. Той нанесе повече щети на американската демокрация от когото и да било. Според мен тази „касапница“ свършва с избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати за следващите 4 години.“

„Все още има бюлетини, които трябва да бъдат преброени, но изглежда практически сигурно, че Байдън е избран за президент. Мисля, че големият победител в тези избори е демокрацията. Защото Тръмп, с и автократските му наклонности, беше отхвърлен. И беше предпочетен човек, който ще възстанови доверието в министерството на правосъдието, във ФБР и в другите демократични институции.

Немалката подкрепа за Тръмп се дължи до голяма степен на икономическия успех през първите 2 години на мандата му. На тези избори хората показаха, че не се страхуват толкова от COVID-19, колкото за работните си места. Затова той отбеляза известен успех, с помощта и на доброто представяне на борсовите индекси и на постоянните си хвалби за икономиката. Но беше победен от порядъчност и компетентност – Джо Байдън има огромен опит, знае как се управлява и според мен ще свърши чудесна работа“, смята Джеймс Пардю.

 

„Със сигурност Тръмп ще продължи да заплашва и да обвинява, да оспорва изборите в съдилищата и да твори какви ли не още политически нелепици. Но в края на краищата резултатите ще бъдат потвърдени и той ще напусне Белия дом на 20 януари. Тръмп има потенциал да нанесе много вреди дотогава, само заради злобния си характер. Но се надявам, че у него ще надделеят по-силни импулси,  ще постъпи правилно и просто ще се оттегли. В дългосрочен план очевидно в Републиканската партия ще останат уверени, че тръмпизмът е трайна тенденция. И доста голяма част от тях ще продължат да го подкрепят, поне за известно време. Но не смятам, че тръмпизмът ще остане сила. Не“, коментира Джеймс Пардю.

А дали Джо Байдън би могъл да изпълни обещанията си, ако демократите загубят част от позициите си в Камарата на представителите и при враждебен сенат?  Ето какво смята дипломатът:

„Демократите може и да загубиха няколко места в долната камара, но не загубиха мнозинството си там. Дали ще имат контрол и над Сената… най-вероятно ще бъде определено чрез балотажи за две сенаторски места в началото на януари. Но нека предположим, че не успеят. Това наистина би ограничило възможностите пред Байдън да прокарва с лекота вътрешнополитическата си програма през Конгреса. Каквото и да постигне при такова положение, ще е много трудно. Защото Мич Макконъл е много твърд лидер на републиканците в Сената и няма да е лесно Байдън да се договори с него по съществени въпроси като здравеопазването, образованието и климатичните промени. Байдън ще има възможност – също както Тръмп – да променя някои неща чрез укази и мисля, че ще му се наложи да прибягва много пъти до това. Но това, върху което резултатите от изборите за Конгреса нямат влияние, е външната политика. Президентът има огромна власт в тази област. Както и за националната сигурност.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *