Деси Конституционалистката била шефка на екстрасенси и билкари

Десислава Атанасова, която се закле за конституционен съдия, е била шефка на екстрасенси, билкари и народни лечители. Тази отговорност пада на плещите на юристката от ГЕРБ, докато е министър на здравеопазването. Парламентаристката оглавява Комисията по здравеопазване в продължение на 2 години – от 2010 до 2012-а, пише Минаха години.

Докато е в парламентарната комисия по здравеопазването фаворитката на Бойко се опитва да сложи ред при шарлатаните.

През този период над главата й се струпват редовни и извънредни неуредици в здравеопазването. Сред необичайните е проблем, свързан с екстрасенси и знахари. Иницииран е обществен дебат за дейността на този вид лечители. Последните искат да се разграничат от врачките, които са символ нa измамничество. Утвърдени представители на алтернативната медицина предявяват желание да работят узаконено и под медицински контрол, така че да нямат нищо общо с ясновидците.

Особеното е, че законът за здравето забранява на немедицински лица да извършват услуги в тази област, а на практика има самородни лечители, макар и единици, които помагат с биоенергия, билки и пр. Точно по този казус Десислава Атанасова приема в кабинета си в Народното събрание хора без медицинско образование, които имат доказани лечебни постижения, скрепени с документи. През 2012 г. Бойко Борисов поверява на фаворитката си поста министър на здравеопазването и на този пост Атанасова остава до 2013 г. За нейно постижение в здравното управление на държавно ниво може да се отчете нормализирането на дейностите в областта на алтернативната медицина. Като министър обаче тя ще бъде запомнена най-вече с въвеждането на забрана за тютюнопушене на обществени места, за което се изискваше желязна управленска воля.

След 15 години в активната политика в редиците на партия ГЕРБ Десислава Атанасова пое към Конституционния съд. Изборът й за конституционен съдия от квотата на Народното събрание остро провокира юридическата общност и засили критиките за ярко оцветената й политическа кандидатура. С ярка парламентарна кариера, преминала през 9 народни събрания, през съставите на 17 постоянни и 7 временни комисии, като вносител на 316 законодателни инициативи, включително за промените в конституцията, Атанасова се утвърди като острие на партията на Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *