Депутат от ГЕРБ обяви искането за предсрочни избори за „предателство към народа“

Предателство към самия народ е да искаш избори в този момент, когато трябва да се избистрят мерките, да се обсъдят, всички заедно – управляващи, опозиция и президент да седнат и да обсъдят как ще стигнем до март месец“.

Това каза депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски на фона на продължаващите протести срещу корупцията, правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Според него полицията се държи „много добре с протестиращите“, а на демонстрациите има три групи хора:

Едната група са обикновените превратаджии, които искат да свалят това правителство, начело с президента Радев, който наруши Конституцията многократно вече. Втората група са маргинални партийки, които са подпомагани от една група, наречена „ултраси“ – които се опитват да окървавят по някакъв начин протестите. Третата група са интелигентни млади хора, които искат някаква промяна, но не са я формулирали каква е“.

По думите му третата група трябвало „да намери сили и да бъде разграничена от останалите, да излъчи свое представителство, да седне да обсъди какво точно искат да се промени в България“. Гърневски, както и много други от управляващото мнозинство, твърди, че протестиращите нямат ясни искания, въпреки че те са категорични в настояването си за оставки на правителството и на главния прокурор.

„Защо не да седнат с управляващите, за да чуят и другата страна. И да си създадат собствен политически проект, няма лошо с тази енергия, да се явят нови хора, да отидат на избори“, каза още той.

Депутатът от ГЕРБ твърди, че демокрацията не става с куршуми, счупени бутилки и хвърляне на тонове боклуци пред сградата на Министерския съвет. „Демокрацията става с бюлетините на надеждата в съответната урна на изборите“, добави той.

Гърневски се оказа учуден от това, че хората искат оставката на главния прокурор:

„Защо, след като 30 години никой не посмя да пипне „недосегаемите“ олигарси, които станаха олигарси по време на прехода, когато и Бойко Борисов го няма, и ГЕРБ го няма. Всички до един номенклатура на бившата БКП на Държавна сигурност. И когато започнаха да търсят какво са смъкнали, образно казано, от кожата на народа през този преход, и се намери един главен прокурор, който каза, че няма за никой милост, прибра в арестите трима крупни олигарси“.

Той не пропусна да атакува президента Румен Радев. „Самият президент да застане начело на тази битка срещу демокрацията и срещу правораздаването. Да застанеш на страната на беглеца с 19 повдигнати обвинения срещу онези, които са повдигнали обвинението, това е престъпление срещу правовата държава, към която се стреми България“, каза Гърневски.

Според него коалицията има волята да завърши своята програма за управление в този мандат. „Голяма част от нея е изпълнена, ако прочетем някои икономически показатели – брутен вътрешен продукт, доходите, социалните разходи, всичко това е нараснало с 3 пъти повече от времето на управлението на Орешарски. Стабилен фискален резерв, намаляване на външния дълг, това пък стана причина да ни приемат в чакалнята на еврозоната, в Банковия съюз. Това са все положителни неща“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *