Депутатите от 44-ото НС поставиха рекорд по отсъствия

Депутатите са поставили своеобразен рекорд по отсъствия само за 7 месеца. Данните, които са публикувани на сайта на Народното събрание, показват, че от януари до края на юли, преди да излязат в едномесечната си лятна ваканция, народните представители са натрупали 3640 отсъствия без основателна причина.

Над 2800 от тях са от пленарната зала, а останалите – над 800, от заседания на парламентарните комисии. Причината за големия брой отсъствия е бойкотът на БСП, който продължи три месеца и половина. Социалистите се върнаха в парламента след евроизборите.

Това е съпоставимо единствено с периода на бойкот на ГЕРБ в 42-ото Народно събрание. Депутатите от партията на Бойко Борисов изразиха по този начин несъгласието си с водената от кабинета „Орешарски“ политика.

Общият брой отсъствия в 42-ия парламент е близо 4 хиляди, като от тях – 1358 са на депутатите от ГЕРБ по време на бойкота. Заради неизвинените отсъствия депутатите получават и наказания, като те са свързани най-вече с намаляване на възнагражденията им. Само за първата сесия избраниците на Бойко Борисов напуснаха 14 от общо 29 заседания. Поради това им се насъбраха многото неизвинени отсъствия и тогава в ГЕРБ останаха със заплати от около 700 лв. Това предизвика бунт в групата. Наложи се централата да даде пари на депутатите си от партийната субсидия.

По време на бойкота в този парламент депутатите на Корнелия Нинова получаваха само една трета от парите си – или грубо по 1500 лева при сумарна заплата от 5 хил. лева.

Според правилника на Народното събрание при 3 поредни отсъствия или общо 5 за месеца се удържа 2/3 от възнаграждението.

Това не е първо масово отсъствие на левите от пленарната зала в този мандат. Преди година – при старта на есенната сесия през септември 2018 г., Нинова обяви, че праща депутатите си сред народа, за да разясняват партийната “Визия за България”. За да нямат много неизвинени обаче, бе въведен график на отсъствията.

“Атака” също е напускала демонстративно пленарната зала за по-дълъг срок от време. През 2009 г., в последните два месеца на 40-ото Народно събрание Волен Сидеров изкара депутатите си да обикалят регионите. За целия мандат пък самият Сидеров тогава бе глобен с 26 584 лева за 361 неизвинени, които го бяха класирали втори по отсъствия след почетния председател на ДПС Ахмед Доган – тогава все още партиен лидер и народен представител.

796 720 лв. бяха удържани от депутатските заплати за неизвинени отсъствия за почти четирите години мандат на 41-ото Народно събрание, когато управляваше първото правителство на Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *