Депесар купи евтино имот от любимото на Борисов ловно стопанство

Фирмата-купувач от 5 години плаща наем на ДЛС “Паламара” за същия терен

Общински съветник от ДПС в шуменския град Каолиново купи изключително изгодно апетитен имот на държавното ловно стопанство “Паламара”. Фирмата “Еколес Венец” ЕООД на Бейзат Феим е единствената, която е подала оферта за парцел от 12 дка в с. Венец, върху който са построени три масивни сгради с обща площ 842 кв. м. Предложената цена е 83 200 лв., съобщиха за “Сега” от областната управа на Шумен, която е собственик на имота, даден за ползване на ловното предприятие “Паламара”.

Въпреки че публичният търг за продажбата на терена ведно със сградите се проведе преди близо 2 месеца, все още не е официално публикуван протоколът с избора на печелившата оферта. Както “Сега” писа, около процедурата има редица съмнения, които само се затвърждават, след като стана ясно, че купувачът е човек на ДПС.

Такъв е и председателят на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е “Паламара” – Бейзат Яхя. Той е три мандата поред председател на общинския съвет в с. Венец. След местните избори през 2019 г. обаче е изключен от движението за уронване на престижа на партията. Местни жители на селото твърдят, че Яхя е станал твърде близък с ГЕРБ, поради което бил изгонен от ДПС.

На този фон стои въпросът дали цената, на която е продаден имотът заедно със сградите не е твърде ниска. Началната цена беше 81 300 лв. без ДДС, като избраният купувач е предложил само с 2 000 лв. повече. Лицензираният оценител, изготвил оценката, се казва Симеон Бънков. Той също е свързан с шефа в горското Бейзат Яхя, с когото са управители в сдружението “Ловно-рибарско дружество “Паламара”. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков.

Прелюбопитен факт е, че спечелилата търга фирма – “Еколес Венец”, вече владее въпросния имот от 5 години. През 2015 г. тя сключва 10-годишен договор за наем с ловно стопанство “Паламара” за същия терен със сградите в с. “Венец”. През годините дружеството печели търгове на ловното предприятие и горското в Шумен за добив на дървесина. Фирмата е регистрирана в края на 2012 г. от Джюнейт Муталиб, който не участва в други търговски дружества.

Седалището на дружеството до 2015 г. е в с. “Венец” – жилище в блок на ул. “Кирил и Методий”. Справка на “Сега” в имотния регистър показа, че върху същия апартамент има ипотека на името на Ридван Ибрямов, също от ДПС. Той заема поста на председател на общинския съвет на селото, след като шефът в горското Бейзат Яхя напуска местната община. В същия блок, но в съседния вход пък е регистрирана фирмата на сина на Яхя – “Ил Бе Са” ЕООД.

“Сега” поиска по Закона за достъп до обществена информация протокола от заседанието на Североизточното държавно предприятие – Шумен (СИДП), на което е взето решение за продажба на имота в с. “Венец”. Горското отказа да предостави документа с безумния аргумент, че в него се съдържали решения и по други въпроси – сякаш дейността на държавното предприятие е секретна. Вместо това отговориха, че теренът със сградите се продава, защото не се използва за нуждите на “Паламара”. От СИДП-Шумен скриха обаче, че той е отдаден под наем за 10 г., поради което действително няма как да се ползва от ловното стопанство.

В същото време докато “Паламара” отдава под наем свои сгради на човек на ДПС, то става наемател за следващите 15 години на 321 кв. м помещение във с. Венец, чийто собственик е функционер на движението на Доган. Наемодателят – фирмата “Б-НАС” ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС. От 2007 до 2015 г. той също е общински съветник в местната община. Още по-скандално е, че само преди няколко месеца шефът в горското Бейзат Яхя продава на “Б-НАС” пристройка в същата сграда, която “Паламара” наема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *